A higiénikus munkahely iránti igényeink különbözőek és széles skálán mozognak. A tisztaságmániások csak makulátlan környezetben tudnak hatékonyan dolgozni, egyesek viszont fütyülnek a rendre és tisztaságra, észre sem veszik, ha porosak a polcok, ragacsos az asztalok lapja, vagy hetek óta halmozódnak a mosatlan poharak a közös konyhában. Legtöbbünk azonban, ha nem is feltétlenül steril, de tiszta és rendezett környezetben szeret és tud dolgozni. Ennek ellenére számos munkahelyen adódnak konfliktusok a nem megfelelően kitakarított irodákból, mellékhelyiségekből. A rendre és higiéniára különösen érzékeny kollégák sínylik meg legjobban az ilyen helyzeteket.

            A beteges mértékben tisztaságmániás egyének száma meglehetősen alacsony, de az Ön kollégái között is akadhatnak olyanok, akik, bár talán nem mutatják, mégis szenvednek a vélt és valós szennyeződésektől. Ők azok, akik viszolyognak a közös edények és poharak használatától, kelletlenül nyúlnak a közös csapokhoz és ha lehet, inkább lábbal nyitják ki a WC-ajtót, csak ne kelljen megérinteniük a kilincset. Általában nem látszik rajtuk az undor, de számukra egy kitakarítatlan iroda maga a rémálom, ahol folyamatosan feszélyezetten érzik magukat, ahol képtelenek a munkájukra koncentrálni, ahol nem hatékonyak. Utóbbi tény pedig nem csak nekik, hanem az egész irodának rossz.       Nem csak az iroda alkalmazottai, de ügyfelei között is akadhatnak tisztaságmániás egyének, akik valószínűleg kerülni fogják az irodával való howard hughes tisztaságmániakapcsolatot, ha úgy ítélik meg, hogy ott nincs eléggé rend és tisztaság. A leghíresebb extrém módon tisztaságmániás személy valószínűleg a zseniális amerikai vállalkozó, mérnök és filmes, Howard Hughes volt, akit az Aviátor című Scorsese filmből ismerhetett meg leginkább a világ. Őt valóban az őrületbe lehetett kergetni néhány ujjlenyomattal vagy gyanús folttal is, és valóságos rosszullét fogta el olyan apró szennyeződésektől, amiket legtöbbünk megbocsáthatónak tartana.

            Ritkán találkozhatunk Hughes-hoz fogható zsenikkel és milliomosokkal, de számos jó képességű kollégát és üzleti lehetőséget elveszíthetünk, ha spórolunk az iroda takarításán. Ha a rendszeres irodatakarítás és profi takarító cég helyett inkább a kollégákra vagy hébe-hóba megjelenő bejárónőre hagyatkozunk, akkor talán észre sem vesszük, de gyengébben fog működni a vállalkozásunk. Az irodatakarítás nem csak egy nagyobb hangvételű házimunka. Szakértő megoldásra van szükség, hiszen több egyedi igénynek is meg kell felelni ahhoz, hogy valóban mindig mindenki számára makulátlan irodánk legyen. A kárpittisztítás, a mindig újnak tűnő szőnyegpadló, a sterilnek látszó mosdók, a tiszta kilincsek, ragyogó ablakok egy erre szakosodott irodatakarító cég munkájának eredményei.

            A tisztaság fél egészség, ezt jól tudjuk, ha személyes higiéniánkról van szó. Azonban nem árt elgondolkodni azon sem, hogy a tisztaság fél sikert is jelenthet, ha munkahelyünkről van szó.