Az irodatakarítás télen csakúgy, mint az év többi időszakában sok mindent jelenthet, kis lakásirodák takarítását éppúgy, mint nagy irodaházak helyiségeinek tisztán tartását. A téli időszakban nagy mennyiségű hólé, latyak, sár kerül a cipőtalpakra és azokon keresztül sokszor a belső terek padlójára is. Ez sokszor az irodákban is meglátszik. Különösen veszélyeztetettek a bejáratok, folyosók és várótermek, ahol egy-egy havas napon foltokban állhat a sár és vékony erekben csordogálhat a piszkos hólé, miközben a talpak alatt csúszásgátló kavicsszemcsék ropognak. Nem vitás, hogy itt sürgős beavatkozásra lesz szükség! Azonban az irodatakarítás télen sem mindig jelenthet teljes megoldást.

Sár a márványon, latyak a hajópadlón

irodatakaritas_latyak

A téli havazások nyomán a városok útjai, utcái rendszerint jegesek, havasak, latyakosak lesznek. A járdákat borító piszkos jégkása pedig makacsul megtapad a cipőtalpakon és így menthetetlenül bekerül minden olyan helyiségbe, ahová cipővel lépünk be. A fűtött helyiségekben aztán olvadásnak indul, és minél recésebb, bordázottabb a cipőnk talpa, annál több sáros hólé folyik szét nyomunkban a padlón. Hiába varázsolják tükörfényesre a padlót este vagy hajnalban a takarítók, ha az iroda első beérkező dolgozói már nyitás előtt behordják rá a latyakot és a nap közben érkező ügyfelek folyamatosan gondoskodnak a sárutánpótlásról. Különösen gyorsan szennyeződnek el a nagy forgalmú előterek, ügyfélterek és folyosók. Az áldatlan állapotok az iroda tulajdonosának, a házigazdának éppoly kellemetlenek, mint a padlót akaratlanul eláztató ügyfeleknek. Különösen bosszantó, ha ilyen helyzetben esik a padlóra egy sál vagy kesztyű. Az irodatakarítás télen is éppoly tisztává teszi az irodákat, mint nyáron, de a havas időszakban néhány további intézkedésre is szükség van, amelyek sokat javíthatnak a helyzeten.

Hólapát, lábtörlő, rongyszőnyeg télen, irodatakarítás egész évben

Könnyű belátni, hogy sokkal kevesebb havat hoznak be a talpukon az irodába érkezők, ha az iroda előtti járdáról le van takarítva. A járdákat egyébként is tisztán kell tartani a balesetek megelőzése érdekében, és ha a hósöprésre, hólapátolásra már úgyis sor kerül, a csúszásmentesítés mellett érdemes figyelni a tisztaságra is. Gondoljunk az út másik oldaláról közelítőkre és az autóval érkezőkre is! Találnak megtisztított nyomvonalat vagy éppen ellenkezőleg, sáros hóbuckákon kell átgázolniuk? A bejárat előtt érdemes több lábtörlőt is elhelyeznünk. Ideális esetben először egy fémrácson verhetik le talpukról a havat az érkezők, majd egy gumis lábtörlőn húzhatják le a maradékot, végül erős rongyszőnyeg itathatja föl a nedvesség nagyját. Számos intézményben, irodában, de akár társasházban is külön, gyakran cserélt szőnyegek szolgálnak a hólé felitatására. Fontos, hogy csak szőnyeget használjunk ilyen célra, az egyéb textíliák, rongyok nem csak elcsúfítják az ügyfélteret, de csúszásveszélyesek is. Végül érdemes beállítani egy félreeső zugba egy felmosó szettet, amivel alkalmilag magunk is gyorsan föltörölhetjük a behordott latyak nagyját.

datakaritas_tel_folyoso

Az irodatakarítás télen sem jelent mást, mint az év többi részén. Azonban a megnövekedett szennyeződés miatt indokolt lehet heti rendszerességű takarítás helyett a napi szintű irodatakarítás, télen akár csak az előtérre, a folyosókra és a nagy forgalmú ügyfélterekre koncentrálva.  Néhány egyszerű eszközzel és némi plusz munkával érezhetően csökkenthető az irodába kerülő szennyeződés mennyisége is.