A rendszeres irodatakarítás egyben fertőtlenítést is jelent. A vizesblokkok, mellékhelyiségek esetében ez evidens, és a padló felmosására használt tisztítószerek sem nélkülözhetik az erős fertőtlenítő hatással bíró összetevőket. A rendszeres irodatakarítás nagyban hozzájárul a fertőzések megelőzéséhez, hiszen mint tudjuk, a tisztaság fél egészség. Ugyanakkor influenzajárvány idején további óvintézkedésekre van szükség, amelyeket nem várhatunk el az irodák takarítóitól, végezzék munkájukat akár napi, akár heti rendszerességgel.

influenza_az_irodaban

Rendszeres irodatakarítás megelőzheti az influenzajárványt az irodában

A rendszeres irodatakarítás alapvető fontossággal bír a járványok megelőzése és a fertőzések elkerülése szempontjából. A mindennapi használat során a padlóra és a bútorokra, különösen az iroda konyhájában és mellékhelyiségében szennyeződések, porszemcsék és vízcseppek, szerves- és szervetlen anyagok rakódnak le. Az elzsírosodó, vízkőlerakódással csúfított felületek nem csak esztétikai problémát jelentenek. Ez a mikrokörnyezet remek túlélési lehetőséget jelent a vírusoknak, baktériumoknak és egyéb kórokozóknak. Ha ideális környezetbe kerülnek, azonnal szaporodni kezdenek, amit időnként kellemetlen szagok is jeleznek, különösen a szemetes környékéről.

A rendszeres irodatakarítás ezeket a kockázati tényezőket számolja föl és hatékony fertőtlenítéssel nem csak tiszta, de higiénikus környezetet is teremt. Az influenzavírus azonban nagyon gyorsan és könnyen terjedő, járványos időszakban gyorsan szaporodó kórokozó, amely ellen intenzív védekezésre van szükség. Ennek leghatékonyabb eszközei a különféle kézfertőtlenítők. A legerősebbek az alkoholtartalmú fertőtlenítővel átitatott kendők, amikkel nem csak a kezünket, de használati tárgyainkat is áttörölhetjük. Hátrányuk, hogy csupán egyszer használatosak és drágák. Hasonló hatásfokkal bírnak a kézfertőtlenítő permetek, sprék, de gélekkel, zselékkel is gondoskodhatunk kezeink tisztaságáról. Járványos időszakban fontos a gyakori kézmosás, és hogy vigyázzunk, ne nyúljunk a szemünkhöz, mert a cseppfertőzéssel terjedő vírus ezen az úton is bekerülhet a szervezetünkbe. Az elhasznált, meleg levegőben nagyobb lehet a vírusok koncentrációja, ezért érdemes gyakrabban szellőztetni.

influenza ellen

A rendszeres irodatakarítás önmagában nem elegendő az influenza elkerüléséhez, de gondoskodik arról az alapvető higiéniáról, amely meggátolja a különböző kórokozók elszaporodását. Kezeink és gyakran kézbe vett használati tárgyaink rendszeres fertőtlenítése elpusztítja az ezek felületén megtapadt vírusokat, egy-egy frissítő szellőztetés pedig az iroda légteréből is kitakarítja őket. Ha azonban biztosan el akarjuk kerülni az influenzát.