Irodatakarítás során a por, kávéfolt, sár mellett a leggyakrabban a zsírfolt kerül elénk. Az irodai környezet nem feltételezné, hogy mindenhol zsírfoltok üssék fel fejüket, ám mivel a dolgozók előszeretettel étkeznek a saját asztaluknál vagy a boxban, elkerülhetetlen, hogy zsíros, olajos foltok maradjanak utánuk. Még akkor is ez a helyzet, ha rendszerető kollégákról van szó.
Mikor reggelire egyszerű pékárut választunk, a legtöbbször kezünkkel fogjuk meg, és ha eközben már neki is ülünk bokros teendőinknek, az egér, a klaviatúra, az asztal és a szék karfája, valamint egyes, aktuálisan megtapogatott eszközök és iratok is könnyedén összezsírozódnak. Nem kell, hogy tocsogjunk a zsírban, elegendő naponta egy minimális zsiradék is ahhoz, hogy egy hét alatt meglátsszon az eredmény.
A zsírfoltok eltávolítása néhány felületről megfelelő oldószerekkel gyerekjáték, azonban számos felület és anyag sokkal makacsabbul szívja magába az olajos szennyeződéseket, így ezekkel nehéz dolgunk van. Különösen nehéz a zsírfolt eltávolítása, ha a szennyeződés kialakulása és a takarítás, esetünkben irodatakarítás között sok idő telik el. Emiatt is roppant fontos, hogy az irodahasználat intenzitásához igazítsuk az irodatakarítás sűrűségét. A takarítócég munkatársai felmérik a terepet, felteszik a megfelelő kérdéseket, így könnyedén megállapítható, hogy heti takarítás vagy napi takarítás stb. szükséges-e.
A zsíros szennyeződéseket nem csupán az ételek okozzák, hanem az ember alapvető verejtékezése is. Ez a folyamat minden egyes embernél jelen van, bőrünk zsíros felület, így az ülőalkalmatosságok, sőt ritka és nem eléggé alapos irodatakarítás esetén a kilincsek, korlátok, asztalok, irodai eszközök is elzsírosodnak. Nagyon fontos, hogy ezeket a felületeket is folyamatosan tisztítsuk, tisztíttassuk, különben a zsír felhalmozódik, koszolódik, így roppant gusztustalan és higiéniátlan környezet jön létre.
A zsírfoltok talán leggusztustalanabbika, mely az iroda takarítás szempontjából is roppant problémás, a falakon található szennyeződés. Leggyakrabban a lépcsőfordulókban, sarkok, kapcsolók és aljazok környékén jön létre, ahol sokszor “nyúlkálunk”, ahol támaszkodunk. Sajnos a falfelületek nem mindegyike mosható és a mosható festékek is csak bizonyos tisztítószerrel takaríthatóak, így sajnos sok esetben elkerülhetetlen a rendszeres újrafestés. A fal zsírosodása esetében is az egyik legfontosabb, hogy gyorsan orvosoljuk a problémát. Ha rendszeresen letakarítjuk a felületet, akkor elkerülhetjük a gusztustalan foltokat vagy legalábbis – felülettől függően – késleltethetjük az újrafestés szükségessé válását.
Egy profi takarítócég megbirkózik a zsírfoltokkal, ám van, amint mi sem tudunk segíteni. Számos szennyeződés sajnos nem mosható ki, vagy csak a felület, kárpit színének változásával, fakulásával esetleg anyagának romlásával lenne eltávolítható. Emiatt nagyon fontos, hogy az iroda bizonyos részein ne fogyasszunk zsíros ételeket, mindig mossunk alaposan kezet és az olajos biciklinket, rollerunkat , még ha az iroda engedi is, ne tároljuk problémás kárpitok, bútorok közelében.