A zöldterület gondozás őszi tennivalói a legszámosabbak az éves kerti munkák sorában. A szeptembertől folyamatosan hulló lombok hatékony összegyűjtése és megfelelő kezelése a nyári fűnyírás munkaigényével vetekszik. Ideális esetben ilyenkor kerül sor a fák gallyazására, esetleg kivágására, vagy a bokrok, sövény telepítésére is. Az őszi zöldterület gondozás azonban olyan, kevésbé közismert műveleteket is magába foglal, mint a gyep szellőztetése. Egyes feladatok egyszerűek, mások megtanulhatóak, azonban profikra bízni a legegyszerűbb megoldás, főleg ha egész parkról, nagy és változatos terepről van szó.

Mire is kell figyelni ősszel?

őszi_zöldterület_gondozás

Az őszi zöldterület gondozás alapvető feladata a talajon gyűlő avar folyamatos eltávolítása. Ugyanakkor nem csak a lehulló levelekre, de egyes ősszel hulló bogyós gyümölcsökre figyelni kell. Bár egyes helyeken az őszi avarszőnyeg teljesen és szó szerint helyénvaló, másutt hasznos, sőt szükséges az eltávolítása. A járdára hullott és az őszi esőktől felázott levelek csúszóssá válhatnak, néhány lehullott vackornak pedig eső sem kell, hogy banánhéjként funkcionálva tegye izgalmassá a nyugodt, őszi sétát. Eltávolításuk ezért balesetmegelőzési szempontból is lényeges. Külön gondot okoz az összegyűlt gaz kezelése, hiszen számos ingatlannál nem oldható meg a komposztálás, az égetés pedig nem csak környezetkárosító, de lényegében már tiltott tevékenység is. A zöldterület gondozás őszi időszakában válik aktuálissá a gyep szellőztetése, aminek lényege a fűcsomók között összegyűlt és összetömörödött elhalt növényi részek eltávolítása.

Őszi zöldterület gondozás során is vigyázzunk a környezetünkre!

sün_az_avarban

A zöldterület gondozás ősszel egyet jelent a fásszárúak szükség- és igény szerinti metszésével, esetenként a favágással is. A lombjuktól megszabadult ágak formái, növekedési irányai jobban látszanak, könnyebb hozzájuk férni és az őszi zöldterület gondozás időszakában a növények is jobban viselik az ilyen drasztikus beavatkozásokat, amelyeket ilyentájt hatékonyabban is végezhetünk. Fontos szempont az is, hogy ősszel már egyetlen fánkon sincsenek fészeklakó madárfiókák, a gallyazás, favágás nem okoz kárt a madárvilágnak. Nem csak a fák ritkításának, de a fásszárúak kiültetésének is az őszi zöldterület gondozás időszaka felel meg a legjobban, amikor a növendék fákat, bokrokat, díszcserjéket szinte alvó állapotukban helyezzük el új otthonukba, hogy tavaszi ébredésük egészséges lehessen.

FONTOS! A falevelek, gallyak égetését jobb kerülni, mivel egyrészt az égetés nem környezetbarát, másrészt számos állat, mint például a sünök, rágcsálók, rovarok, sokszor keresnek menedéket összegyűlt vagy összegyűjtött kupacok alján. Vigyázzunk kis barátainkra az őszi munkálatok során is!

Ha nem akar bajlódni kertje, parkja vagy egyéb zöldterülete levélhalmaival, ha jövőre is szép, zöld gyepet szeretne, esetleg átalakítaná fái, bokrai összképét, hívjon minket bizalommal, ha őszi zöldterület gondozás a feladat, ránk biztosan számíthat.