2018 tavaszán felröppen a hír, mely szerint betiltanák a műanyag szívószálakat az EU-ban. Brüsszel az utóbbi időben egyre többet foglalkozik az eldobható műanyaghulladék ügyével, és egyre több javaslat születik a szemetelés visszaszorítására, de mire elég mindez, ha mi civil lakosságként nem foglalkozunk kényelmünk okozta döbbenetes károkkal.

Óceánjaink lassan úgy néznek ki, mint egy jókora szeméttelep árvíz idején, élővilága pedig fulladozik a mocsokban. Ha az irodában eldobsz egy szívószálat, könnyen lehet, hogy évek múlva egy állat fogja felnyársalni vele magát. Ha megveszel egy nejlonszatyrot, holott textilszatyorral is járhatnál boltba, lehet, hogy egy állat fogja végső koporsójának kapni. Mit tehetsz irodavezetőként az élőhelyünk tudatlanságból és kényelemből fakadó módszeres elpusztítása ellen? Igazán nem kell nagy dolgokra gondolni, ha már néhány apróságot megváltoztatsz, sokat segítesz.

szivoszal

 

Tippek a környezettudatos irodáért:

  • Szelektív szemétgyűjtés: Mindössze néhány plusz kukára van szükséged és máris megkezdődhet a hulladékok szelektív gyűjtése, mely elősegíti az újrahasznosítást. Vásárolj néhány kukát, fedezd fel a környéken, hová lehet szelektíven vinni a szemetet és hívd fel munkatársaid figyelmét a megváltozott szabályokra. Az olyan szemétnek, aminek nem feltétlenül szükséges, ne használj kukazsákot. A kuka kimosható, de a nejlon nem bomlik le.
  • Ne használj műanyagpoharat, keverőket, szívószálat: Mindenki képes behozni magának a kedvenc bögréjét, de ha mindenképpen biztosítanál eszközöket a kávézáshoz, étkezéshez, már nagyon olcsón hozzájuthatsz üveg, fém vagy kerámia holmikhoz. A kávé fém kanállal is megkeverhető, szívószálra pedig alapvetően semmi szüksége az emberiségnek.
  • Ajándékozz környezetvédelmet: Jön a karácsony, a céges ajándékcsomagban pedig saját bögre, kulacs, fém szívószál készlet és textil bevásárlószatyor is helyet kaphat. Egyik sem nagy költség, mégis úgy neveled vele környezettudatosságra a dolgozóid, munkatársaid, hogy közben nem szabályokat szabsz rájuk, hanem kapnak valamit.
  • Ne pazaroljátok a papírt: A firkáláshoz, üzenéshez, emlékeztetéshez használjatok közös e-mail fiókot, üzenőtáblát, vagy csak egyszerűen a számítógép jegyzetfüzetét. Számos kiváló alkalmazás, jópofa megoldás létezik, amivel a papírhasználatot minimalizálhatod.

 

muanyag_hulladek

Megrázó tények a műanyaghelyzetről

  • Az ember az 1950-es évek óta több mint 8,5 milliárd tonna műanyagot hozott létre. Ezek a műanyagok mind ott vannak még valahol az óceánokban, egy állat gyomrában vagy épp a mi szervezetünkben mikrorészecske formában, esetleg a föl alatt pár centivel, élvezve a halhatatlanságot. Ugyanis ezek nem bomlanak le.
  • Évente 8-9 millió tonna műanyaghulladék jut az óceánjainkba. Ennek a 20%-a hajókból kerül oda, a többi 80%-ot pedig a folyók vagy a szél hordja bele.
  • Évente megközelítőleg 8 milliárd nejlonzacskó végzi a kukában csak az EU területén
  • Az óceánokban már 2 gigantikus műanyagszigetet hordtak össze az áramlatok, a legnagyobb a Csendes-óceán északi részén található, kiterjedése Magyarország területének ötszörösére rúg.
  • Naponta minimum 1 teherautónyi műanyag szeméttel növekszik az óceánok telítettsége
  • 2050-re az óceánokban található műanyagszemét súlya meghaladja majd az élővilág összsúlyát.