A rendszeres irodatakarítást végző cégek gondoskodnak arról, hogy munkahelyünk mindig tiszta és higiénikus legyen. Bizonyos esetekben azonban nincs idő kivárni, hogy a takarítás profi szakértői megérkezzenek, a munkatársaknak maguknak kell elhárítani a vészhelyzetet.

Előfordulhat, hogy eldugul az egyik lefolyó, szükség lenne rá, és egyébként sem akar senki hétvégére bent maradni a duguláselhárítókkal.

Elképzelhető, hogy nagyon gyorsan kell rendbe szedni az irodát, és nincs idő megvárni a rendszeres takarítást végző takarítócég munkatársait. Mondjuk akkor, ha váratlan és fontos üzleti partnerek érkeznek, vagy csak a rendmániás főnök tér vissza meglepetésszerűen az alkalmazottak által kicsit lelakott munkahelyre. Ilyenkor nincs mese, villámgyorsan rendet kell tenni és ki kell takarítani!

A legtöbb iroda rendelkezik valamiféle teakonyhával, ahol mosogató is található. A napi használatban lévő edények, csészék, poharak elmosásához használt mosogatószivacsok és mosogatószerek néhány hasznos dologgal kiegészítve alkalmassá válnak az iroda teljes kitakarítására.

ecet tisztitószerAz első csodaszer az ecet. Ez a mindenki által ismert, alapvetően ételízesítésre használt, olcsó szer minél erősebb, annál hatékonyabbá teszi a takarítást. Nem csak fertőtlenítő hatású, de a vízkövet is gyorsan és látványosan eltünteti. Használata egyszerű, csak öntsünk belőle egy keveset a vízköves felületekre, vagy papírzsebkendőre, amit aztán a vízköves csapokra és porcelánokra simítunk. Öt perc és némi pezsgés után minimális dörzsölés hatására is úgy fog csillogni az ecettel kezelt felület, mintha új lenne! Csak arra vigyázzunk, hogy kezeletlen fémekre, főleg rézre vagy bronzra ne jusson belőle, mert azok felületét csúnyán felmarhatja. Az ecet szúrós szagú csodaszer, használata után ezért bő vízzel kell lemosni a kezelt területeket és nem árt alaposan kiszellőztetni. Az ecetkezelés után egy lemosás a közönséges mosogatószerrel általában nyom nélkül eltünteti a kellemetlen, szúrós szagot és ragyogó tisztaságot hagy maga után. Ez a módszer nem csak a konyhában, de a mellékhelyiségben is nagyszerűen használható, a csapoknál éppúgy, mint a WC porcelánján vagy ülőkéjén. Hogy kezünket ne marja ki az ecetsav, és ne maradjon kellemetlen szagú sem, ezért a takarítást végezzük eldobható gumikesztyűben.

ecet felhasználása

Az ecet dugulás elhárítására is kiválóan alkalmas. Szódabikarbónával erős és látványos reakcióba lép, pezsegni kezd, szúrós gázt fejleszt, és jó eséllyel felszámolja vagy fellazítja a dugulást. Ezt a módszert csak szellőztethető helyiségben használjuk, egyébként maradjunk a régi, de hatékony WC-pumpánál. A lefolyó kitakarításához is jól jön a gumikesztyű és az iroda teljes kitakarítása végén a szemeteszsák, amibe elzárhatjuk a használt szivacsot, papírtörlőket és gumikesztyűt is.

Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy az ecet hivatalosan nincs a HACCP szabályoknak megfelelő tisztítószerek listáján, így takarításra rendszeresíteni nem lehet. Számos egyéb tisztítószert kimondottan tilos alkalmazni, ezért a rendszeres takarításra szakértő segítsége a megoldás. Az irodatakarítás Budapeten és vonzáskörzetében egy könnyen elérhető szolgáltatás. A cégek eszközei és tisztítószerei maximálisan megfelelnek a hatósági előírásoknak.