Nem minden tevékenységhez van szükség irodára. Az iroda nélkül működő vállalkozásoknak természetesen irodatakarítási szolgáltatásra sincs szüksége, és persze számos egyéb munkát és költséget megspórolnak. Az iroda hiánya azonban sokszor hátrányokkal járhat és kellemetlen helyzeteket eredményezhet.home_office_irodatakaritas

Kisebb irodával olcsóbb az irodatakarítás? Mikor nem kell iroda? Hátrányok és előnyök

Az informatika fejlődésével egyre több ember munkaeszköze lesz a mobiltelefon és a laptop. Már több évtizedes múltra tekint vissza a home office munkaszervezés, mert számos nagy cég jött rá arra, hogy bizonyos irodai jellegű munkákat otthonról is elvégezhetnek az alkalmazottak. Ennek számos előnye van. Nem vész el a munkába járással töltött idő, a cégnek kisebb irodát is elegendő fenntartania, ami jelentős költségmegtakarítással jár. Többek között a rendszeres irodatakarítással is lehet így spórolni, az egyébként napi szintű irodatakarítást felválthatja a heti rendszerességű irodatakarítás. Nem csak a nagy cégek, de a kezdők és a kisvállalkozások is felteszik maguknak a kérdést, szükségük van-e irodára. A családi, baráti körből induló vállalkozások sokszor saját ingatlanból indulnak, nem egy esetben akár egy garázsból elindítva. Az irodatakarítást itt persze maguk a vállalkozók végzik, felsöpörve és kiporszívózva maguk után a cég főhadiszállást. Sokan keresnek székhelyet vállalkozásukhoz, amelyet nem szeretnének saját ingatlanukba bejelenteni, esetenként egyszerűen azért, mert nincs is saját tulajdonú ingatlanuk, vagy ha van is, az távol esik tényleges munkahelyüktől. Érdemes észben tartani, hogy a vállalkozás székhelye dönti el, melyik adóhivatal felügyelete alá fog tartozni az induló cég és hogy miként kell fizetni az iparűzési adót. Az ilyen esetekre nyújtanak megoldást a székhelyszolgáltatók. Ezek a cégek több tucatnyi vállalkozásnak biztosítanak székhelyet és postakezelést, esetenként valóban nagyon kedvező áron, egyetlen ingatlanban. Ez sok problémát megold, az irodatakarítás kérdését éppúgy leveszi a napirendről, mint az ingatlannal kapcsolatos egyéb problémákat. Az alacsony ár azonban esetenként alacsony minőségű szolgáltatást takar. A székhelyszolgáltatók egy része elképesztően aprócska, irodának sem mindig nevezhető helyiségben működik, esetenként pincékből kialakított, lépcsőházakból leválasztott szűk, telepolcozott odúkban. Bár jogilag nincs ebben semmi kifogásolható, a leendő üzleti partnerek előtt bizony kellemetlen lehet, ha a kiderül, hogy vállalkozásunk egy olcsó szuterénbe van bejegyezve, száz másik céggel együtt. Ugyanakkor a székhelyszolgáltatók között is vannak olyanok, amelyek kulturált irodaházat biztosítanak ügyfeleiknek, ahol előzetes egyeztetés után, alkalmilag még irodákat is biztosítanak tárgyalásokhoz, megbeszélésekhez. Az ilyen cégeknél általában az irodatakarítást is nagyon komolyan veszik, hiszen vállalkozási filozófiájuk lényege, hogy magas színvonalú szolgáltatást nyújtsanak, alkalmi jelleggel. Így a rendszeres irodatakarítás az ilyen szolgáltatóknál jellemzően napi rendszerességű irodatakarítást jelent.

kis_iroda_takaritasa

 

Nem csak a minimális eszközigénnyel, otthonról is működtethető vállalkozások mellőzhetik az irodákat, de a speciális gépekkel, berendezésekkel dolgozó kis- és középvállalkozókra sem jellemző, hogy műhelyük mellett még külön irodát is fenntartanának. Ők általában a gépeiknek helyet adó helyiségekből választanak le egy sarkot, ahol egy íróasztal és egy iratpolc meg is oldja az irodakérdést. Irodatakarítást így persze ők sem igényelnek, nekik maguknak azonban időnként meggyűlik a bajuk a munkahelyen keletkező porral, kosszal.