Az újdonsült irodavezetők nagy feladat elé néznek, mikor egy új irodát kell berendezniük. Melyik helyiséget, mire használjuk, hol legyen a főnök irodája, hol legyen a tárgyaló, a közös helyiségek, milyen legyen a váró, kell-e konyha a dolgozóknak stb. Komoly feladat és hatalmas jelentőséggel bír, hiszen a jövőbeni munkakörnyezet teremtődik meg, melyben sikereket kell elérni és fontos, hogy praktikus, reprezentatív és kényelmes legyen, ahol szívesen töltik el a dolgozók a hétköznapjaik jelentős részét.
Most nem lakberendezési tanácsokat adunk, hanem gyakorlati tippekkel látjuk el az irodavezetőket, hogy ezzel is segítsük eme nehéz feladat sikerét. Kezdjük talán azzal, ami a mi saját profilunk, mivel ebben igazán profi tanácsokkal szolgálhatunk.

1.Nagytakarítás

Ha megvan a hely, ahol az új iroda kialakításra kerül, fontos egy nagytakarítást beiktatni. Az iroda nagytakarítás nem olyan, mint az otthoni, hogy a sima házimunka mellé egy nagy portörlés és ablakmosás is kerül, hanem ennél sokkal több. Új iroda kialakítása előtt és után mindenképpen fontos egy átfogó, mindenre kiterjedő nagytakarítás, valamint fertőtlenítőtisztítás, hogy semmi kosz és vírus, baktérium nem maradhasson. A falak, az levert régi burkolat alatti, sokszor bepenészesedett részek, a padló alatti pusztuló korhadás eltüntetése nélkül az új irodában, hiába alakítottuk ki méregdrágán csodaszépre, hamar felütheti fejét penész, kellemetlen szagok és rothadásnak indulhat a padló. Nagyon fontos jól megnézni mindent, ellenőrizni az anyagok épségét és a biztonság kedvéért lekezelni minden felületet, kiszellőztetni, kiszárítani, kitakarítani, fertőtleníteni, mielőtt újraburkolunk, bepakolunk és elkezdjük az irodai munkát.
2. Az elkészült iroda működésének megkezdése előtt szintén érdemes egy alapos nagytakarítást beiktatni, hogy a fúrásmaradványok, a festékfoltok és a sok por eltűnjön, így az első munkanap makulátlan környezetben indul.

3. A legjobb burkolat

A burkolatok kiválasztásánál figyelembe kell venni számos tényezőt. Az épület hajlamos-e felvizesedni, szokványos-e a túlpárásodás, szokott-e penész lenni. Ezen kívül fontos belekalkulálni a tervezett átmenőforgalmat is, mármint azt, hogy napi szinten nagyjából hány ember fordul majd meg az irodában. Ha csak kevesen, akkor egy finomabb padló is megteszi, ám ha nagyon sok embert várunk, akkor elsődleges szempont a könnyen tisztíthatóság és a strapabírás.

4. Irodabútorok

Az irodai berendezések kiválasztásánál a praktikum játssza a főszerepet, de a stílusról sem szabad megfeledkezni, hiszen irodánk már önmagában is egy reklám. Itt pedig nem mindegy, hogy milyen reklám.
5. A dolgozók igényeit is érdemes figyelembe venni, hiszen, ha olyan asztaloknál, olyan székeken, olyan boxokban dolgozhatnak, ami nekik megfelelő, sőt, netán tetszik is, akkor sokkal hatékonyabban és lelkesebben végzik munkájukat. Természetesen ezek mellé ritka mód fontos, hogy kapjanak egy jól felszerelt konyhát és megfelelő mellékhelyiséget, valamit az irodai falak színe, a bútorok megjelenése is kellemes hangulatot teremtsen.
6. Az irodai kárpitok kiválasztása nehéz ügy. A főnök irodájába és a tárgyalóba kerülhet szőnyeg, de egy nagyforgalmú iroda esetében a közlekedő részekre nem biztos, hogy érdemes szőnyeget tenni. Ha mégis, akkor azzal számolni kell, hogy nagy rendszerességgel lesz szükség szőnyegtisztításra, hiszen csak addig szép, ameddig makulátlannak néz ki.