A COVID-19, azaz koronavírus megjelenése óta mindenhonnan az alapos kézmosást sulykolják belénk. Természetesen a megfelelő kézmosás és fertőtlenítés az egyik legjobb módja a fertőzés elkerülésének. Azonban önmagában egyrészt kevés, másrészt, ha nem alapos, akkor nagymértékben csökken a hatékonysága. Hogyan mos alaposan kezet? Mikor használj kézfertőtlenítőt? Mire is jók ezek a fertőtlenítő szerek? Cikkünk további soraiból választ kaphatsz ezekre a kérdésekre.

maradj_otthon

Alapos kézmosás a koronavírus ellen

Otthon maradni, kerülni egymással a kontaktot és minél többször kezet mosni! Jelenleg ezek a legmegfelelőbb védekezések a koronavírus ellen. De mennyit érhez mindez? Sajnos a lehető legtöbbet egészen addig, míg meg nem lesz a védőoltás. Egyes források szerint 2021-nél előbb erre hiába várunk, de azért reméljük a legjobbakat!

Nos, a kézmosás bizony nagyon sokat tesz azért, hogy elkerüljük a SARS-CoV-2-fertőzést. A koronavírus gyenge kis valami, hiába tud nagy galibát csapni szervezeten belül. A környezeti hatásokkal szemben alig ellenálló. A legegyszerűbb szappanok is képesek kárt tenni benne, így egy jó minőségű, fertőtlenítő hatású kézmosó pillanatok alatt leöli kezünkről.

Így moss kezet, hogy valóban legyen eredménye vagyis, a fertőtlenítő kézmosás menete

kezmosas_koronavirus_ellen

Az alapos kézmosásnak még kézikönyve is van. Nevetségesnek tűnhet, azonban fogadjunk, hogy mindenki találni fog olyan pontot a következő leírásban, amiben slendrián, vagy amit egyenesen ki is hagy.

 1. Alaposan vizezzük be a kezeinket!
 2. Mogyorónyi mennyiségű folyékony szappant adagoljunk a markunkba!
 3. Dörzsöljük szét a szappant tenyereinkben!
 4. Egyik tenyerünkkel dörzsöljük át másik kézfejünket, majd ismételjük meg fordítva is!
 5. Fűzzük összeujjainkat, hogy az ujjközök minden bőrfelületét megtisztíthassuk!
 6. Ujjaink felső részét is tisztítsuk meg olyan módon, hogy két kezünket ökölbeszorítás szerűen összefűzzük. Ezt szintén ismételjük meg fordított felállásban is!
 7. Hüvelykujjainkat is alaposan tisztítsuk meg! Egyik kezünkkel markoljuk meg az ujjat és körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át jó alaposan, majd a másik kezünk hüvelykujjával is tegyük meg ezt!
 8. Ujjbegyeinket dörzsöljünk tenyereinkbe!
 9. Folyó víz alatt alaposan öblítsük le szappanos kezeinket!
 10. Egyszerhasználatos papírtörlővel töröljük szárazra kezeinket, ujjközeinket is beleértve!
 11. Amennyiben nem automatikus vízcsapot használunk, egy papírtörlő segítségével zárjuk el úgy, hogy közben nem érünk hozzá szabad bőrfelülettel. Ugyanígy papírtörlővel nyissuk és csukjuk a mellékhelyiség ajtaját!
 12. Ne használjunk közös törölközőt!
 13. Ne használjuk a fúvós kézszárító készülékeket!
 14. A használt papírtörlőt az erre kijelölt szemetesbe dobjuk!

Mikor érdemes kézfertőtlenítőket használni?

Mint említettük, a koronavírus ellen már az egyszerű szappanok is jó hatásfokkal vethetőek be, azonban fertőtlenítés nélkül nem bízhatunk a sikerben! Éppen ezért egy fertőtlenítő kézmosás után éppúgy érdemes lemosást nem igénylő, alkoholos fertőtlenítőszert is használni, ha nem otthon tartózkodunk. Emellett mindenképpen fontos, hogy naponta többször, minden felület megérintése után gondoskodjunk kezeink higiéniájáról! Ha tömegközlekedésen kapaszkodunk, ha kilincset, ha bevásárlókosarat fogunk meg vagy egyszerűen csak leveszünk egy árut a polcról, pénzt veszünk kezünkbe, kórokozók kerülhetnek bőrünkre. Egy alapos kézfertőtlenítés jelentős mértékben csökkenti a vírusfertőzés veszélyét.

Mire hatnak a kézfertőtlenítők?

Az alkoholos kézfertőtlenítőket nem érdemes ész nélkül használni az átlagos mindennapokban. Azonban most, hogy az egész világ a koronavírus megállításán dolgozik, felejtsük el az alkoholos fertőtlenítőkkel szembeni ellenérzéseinket. Persze a legjobb, ha otthon maradunk, de ha ez nem megy, akkor fertőtlenítsünk folyamatosan!

Az alkoholos fertőtlenítők nem pusztítanak el mindent, ám a minimum 60%-os alkoholtartalommal rendelkező típusok számos kórokozóra jelentenek veszélyt:

COVID-19
Influenza
Hepatitis B és C
HIV
Zika
MERS
Ebola
SARS
Tuberkolózis
Coli
Candida

Ne feledd! Maradj otthon! Önmagadért, másokért, az egészségügyi dolgozókért! Ha viszont el kell hagynod otthonodat, tartsd be az új szabályokat az utcán, tömegközlekedési eszközökön, boltokban, munkahelyen! Moss kezet! Fertőtleníts! Vigyázzunk egymásra!