Az iroda legkoszosabb része nem a WC. Lehet, hogy ez meglepő, de még csak higiéniai szempontból sem a legkisebb helyiség áll a lista élén. Olyan pontok, helyek vannak előtte, melyekre még csak nem is gondolnánk, ha nem vagyunk profi takarítócég vagy nincs jártasságunk az irodatakarításban. Most lehull a lepel és megmondjuk, mely pontokon számíthatsz a legtöbb piszokra, kórokozóra az iroda területén. Sőt, azt is eláruljuk, miként tarthatóak ezek higiénikusan.

Az iroda legpiszkosabb pontjai

Telefonok, billentyűzet, irodai gépek

iroda_legpiszkosabb_pontjai

Vizsgálatok bebizonyították, hogy az irodai telefonok és olyan gépek, melyeket nap mint nap gombnyomásokkal használunk, több kórokozót tárolnak magukon, mint a WC ülőke. Gondoljunk csak bele, hányszor mosunk kezet, mielőtt felvesszük a telefont vagy nekilátunk dolgozni a számítógépen. Napról napra szennyeződések kerülnek ezekre a felületekre ujjainkról, tenyerünkről. A közös használatú eszközök különösen veszélyesek higiéniai szempontból, hiszen ezeknek naponta többen is hagynak valamiféle piszkot.

Jó megoldás lehet a takarítócég napi takarítás vagy heti takarítás szolgáltatása mellé, ha a dolgozóknak biztosítunk kézfertőtlenítő folyadékot és az eszközök megtisztításra használható, elektronika-barát tisztítókendőket a munkaállmásoknál. Érdemes lehet üzenőfalra kiírni vagy meetingeket gyakran említeni ezek rendszeres használatát.

Munkahelyi konyha

Az irodai konyha a csírák melegágya. A vizes közeg, az élelmiszer maradékok óhatatlanul is gondot okoznak. Még a legjobb irodatakarítás mellett is fontos a mindennapi higiéniára törekedni. Mindig mosogassunk el magunk után, töröljük tisztára a konyhai felületeket, ne hagyjunk kávézaccot a kávéfőzőben, ételmaradékot hetekig a hűtőben, romlandó, bontott élelmiszert a szekrényekben, és ha lehet, igyekezzünk nem leenni az asztalt, padlót stb. A rendszeres irodatakarítás még a kukák fertőtlenítésére is kiterjed, azonban fontos, hogy napközben is odafigyeljünk, mert például a hangyák pillanatok alatt megjelennek.

Munkahelyi kilincsek

kilincs_fertotlenites

Tulajdonképpen az iroda legkoszosabb pontjainak listáját kezdhettük volna a kilincsekkel. Ezek azok a felületek, melyeket a megszokott irodaszemélyzet mellett az ügyfelek és a cég partnerei, azok képviselői is rendszeresen megfognak. Így „idegen” kórokozók, szennyeződések tömkelege kerül rájuk, melyeket a megszokott társaság, azaz az iroda dolgozói tovább visznek a fentebb említett telefonokra, konyhába és bárhová máshová az iroda területén. Sőt, még haza is. A kilincseket napjában többször érdemes fertőtleníteni. Ez megtehető fertőtlenítő tisztítókendőkkel (ez a környezetszennyezőbb lehetőség) és megtehető többszörhasználatos takarítókendő és fertőtlenítőszer használatával. Pár pillanat csupán áttörölni a kilincseket és bár irodatakarítás, fertőtlenítő takarítás alkalmával a takarítócég lelkiismeretes munkatársai maximális fertőtlenítés alá vonják a kilincseket, korlátokat stb, ügyeljünk napközben is higiéniánkra.

A higiénikus iroda kialakítás és a higiénia fenntartása nehéz feladatnak tűnhet. Takarítócég szolgáltatásának igénybevételével ez a nagy teher lekerül a dolgozók és a vezetőség válláról. A napi apró fertőtlenítő takarítások azonban szükségesek a maximális tisztaságért és egészségért, úgyhogy a rendszeres kézmosás mellett érdemes ügyelni a gyakran használt irodai berendezések, a konyha és mosdó, valamint kilincseink és korlátaink tisztaságára.