pokhalozas

Irodatakarítás során rengeteg pókháló akad utunkba. A háziasszonyoknak valószínűleg nap mint nap hasonló találkozásokban van részük, melyek jelentős részében még az ijesztő hálószövő is rájuk kacsint. A könnyen leszedhető, de hamar újratermő pókháló sokkal különlegesebb anyag annál, mint ahogy a legtöbben gondolnák. Egy takarítócég nem lenne igazi szakértő, ha nem járna utána ilyesmiknek, úgyhogy nézzük is, miket takarítunk ki napi szinten sarkokból, szekrények mögül, asztalok alól!

 

 

Mi az a pókháló?

A pókháló a pókok által termelt pókselyemből készül, ami alapvetően fehérje. Nagyon erős, nagyon vékony és rugalmas szálak készíthetőek belőle. Anyagát a pókok utótestének végében lévő mirigyek választják ki. Minden póknak van pókselyme, azonban nem mindegyik készít belőle hálót. A pókháló szövésén kívül a pókok közlekedésre, fészekkészítésre és áldozatuk begöngyölítésére is használják fehérjefonalukat.

pokhalo_kuszahalo

A pókhálók két típusba sorolhatók, melyeken belül számos altípus létezik még. Az egyik fő típusuk a kuszaháló, mely szabálytalan, rendezetlen, háromdimenziós és szálai nem ragadósak. Ezt a hálót a törpepókok készítik. Talajhoz, falhoz vagy bokrok ágaihoz rögzíti őket gazdájuk, hogy főleg a mászórovarok másszank bele. A pók a háló közepén vár zsákmányára.

 

 

pokhalo_kerekhalo

A másik hálótípus, amivel egy takarítócég vagy háziasszony irodatakarítás vagy más munka közben legtöbbször találkozik, az a kerekháló. Ez a szabályos, tipikus pókháló, mely síkban kifeszítve, szépen megkomponált fonalvezetéssel várja főleg a repülő rovarokat. Szálai ragadósak, gazdájuk általában a hálótól távolabb bújik meg és a „kapást” a háló megmozdulásával észleli. Egy háló fél-egy óra alatt készül el, mi meg takarítás közben egy pillanat alatt eltüntetjük, sok bosszúságot okozva így a prédára leső ízeltlábúnak.

A pókfonál döbbenetesen szívós anyag. Nem csak erős, de az idő múlásával szemben is ellenálló. A Gízai piramisokban talált pókhálók fonalai olyanok, mintha gazdájuk frissen szőtte volna őket. A fonalak az acélnál is erősebbek, ugyanakkor vagy épp ezért rendkívül rugalmasak is. Ezen tulajdonságai miatt a tudósok azon dolgoznak, hogy miként lehetne hasznosítani a pókfonalat az emberiség érdekében. Már születtek próbálkozások a gyógyászati felhasználás mellett textilek gyártására és a fegyveripar is kacérkodik a pók termelte anyag felhasználásával. A szintetikus pókfonál gyártása már rég megkezdődött, találkozhatunk is ilyen anyagból készült dolgokkal, bár most még nagyon ritkán.

Pókháló az irodában, lakásban

Gyakran előfordul, hogy bár leszedtük a pókhálót, az másnapra visszakerül. A pók sokszor tapasztalja a természetben is, hogy szél, eső vagy egy madár, esetleg más nagyobb állat tönkreteszi vadászhálóját, ezért nem feltétlenül távozik, hanem ismét felállítja a csapdát a jónak ígérkező ponton.

Ha a pókot mielőbb el akarjuk távolítani, akkor a megölése helyett esetleg kitehetjük a szűrét. Azokon a pontokon, ahol viszonylag gyakran járunk, matatunk, takarítunk, kevésbé valószínű, hogy egy nyolclábú hálót állít föl. Ezért is fontos a rendszeres irodatakarítás, ami lehet akár napi takarítás vagy heti takarítás is. A rendszeresen takarított irodák, otthonok, helyek nem kedvencei a rovaroknak.

Ha bosszant irodádban a sok pókháló, egy profi takarítócég, talán éppen mi, segíthet a problémán. Hívj minket bizalommal!