A profi irodatakarítás számos olyan előnnyel szolgál az adott helyen dolgozók, vagy oda alkalmanként betérők számára, melyre aligha gondolnánk. A köztisztaság a személyes higiéniával kezdődik, egyik sem létezhet a másik nélkül.

piszkos kézA legtöbb kosz a cipőnk talpán és a kezünkön gyűlik össze. Míg azonban az előbbit könnyen észben tartjuk és ügyelünk rá, addig arról, hogy mennyi szennyeződés gyűlik össze a tenyerünkön és ujjainkon, gyakran megfeledkezünk.

A tükreinket vagy az üvegezett szekrényajtókat ritkán fogjuk meg, de gyakran tisztítjuk, mert felületüknek köszönhetően rögtön feltűnik rajtuk minden ujjlenyomat és maszatfolt. Képzeljük el, milyen mennyiségben kerülnek az ujjainkról származó szennyeződések a rendszeresen használt kilincsekre, kulcsokra, villanykapcsolókra, amiket, valljuk be, nem sűrűn takarítunk! És ezek még csak a privát dolgaink, a közös használatú tárgyak akár húszszor vagy százszor több kéz alatt szennyeződnek napról napra. Ilyenek a lépcsőházajtók és liftajtók, a lift és a kapunyitó nyomógombjai, a közös használatú irodatechnika és mindenekelőtt a közmondásosan mocskos dolog, a pénz. Vajon hányszor volt megtisztítva, lemosva, fertőtlenítve egy-egy öt, vagy tíz évvel ezelőtt kibocsátott pénzérme? Valószínűleg egyszer sem. És vajon hány ember ujjai között fordult már meg az évek során? Ezt megbecsülni sem tudjuk.

Előbbieket néha nagy erősen kell markolni, ha nem akarjuk elveszíteni egyensúlyunkat, utóbbiakat néha a kosár súlya szorítja tenyerünkhöz. Ezekhez képest fel sem tűnik a munkahelyen közösen használt dolgok esetenkénti szennyezettsége. Az irodában talán a mikrohullámú sütő ajtaja a legpiszkosabb, de néha zavaróan zsíros tapintású lehet egy sokak által használt toll, egér, billentyűzet vagy a fiókok fogantyúi is. Nem csoda, hogy a fertőzések többsége a kezünkön keresztül jut a szervezetünkbe.

Az otthon tisztasága saját felelősségünk, a közterületek és a munkahely tisztasága pedig a takarítócégeké. Bizonyos dolgokat azonban lehetetlen tisztán tartani, erre a legjobb példát a pénzérmék és bankjegyek jelentik. Ezért a rendszeres házimunka és a rendszeres irodatakarítás mellett szükséges a rendszeres kézmosás és időnként kézfertőtlenítés is. Alapszabály, hogy miután megérkezünk a munkahelyünkre és mielőtt nekilátunk a munkának, kezet mosunk. Kezet mosunk étkezések előtt és WC-használat után is, valamint akkor, ha valami szennyes dologhoz nyúltunk. Hazatérés után is jól tesszük, ha első dolgunk a kézmosás.

A szappanon kívül a kézmosáshoz tiszta csap és tiszta kéztörlési, vagy szárítási lehetőség szükséges. Otthon ezt magunknak kell megoldanunk, de a munkahelyen ez az iroda takarításával megbízott takarítócég felelőssége. A mellékhelyiség tisztán és higiénikusan tartása azért is fontos, mert egy elhanyagolt, rossz levegőjű, vízköves helyiségben úgy érezhetjük, hiába mosunk kezet, az nem lehet igazán tiszta. Ezért is fontos a rendszeres irodatakarítás, melynek köszönhetően tiszta közegben tisztán tarthatjuk önmagunkat is.