poratka

Rovarok az irodában

Sajnos a lakásban és az iroda helyiségeiben is rendszeresen előfordulnak rovarok, melyek mindenkit zavarnak többé kevésbé. Van, aki a hangyától van rosszul, van, aki a muslicáktól kap idegbajt, sokan a pókoktól ijednek halálra, de a légy és a csótány szintén előkelő helyen végez a gyűlölt ízeltlábúak listáján. Az általános rovarokon kívül még egyes helyeken pókevő százlábúval, gabonafutrinkával és más nyalánkságokkal is összefuthatunk, de jó hír, hogy van mód mérsékelni ezek lakásban való glasszálásait.

 

Irodatakarítás közben mi is sok kis rovarral találkozunk, sőt, sokszor nagyokkal is, amik koránt sem nevezhetőek aranyosnak, cukinak vagy szimpatikusnak. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy azon egyszerű trükköket is nagyon kevesek alkalmazzák, melyek egyszerű apróságok ugyan, de kint tarthatják, vagy épp nem csalogatják be ízeltlábú „barátainkat”.

 

Budapesti irodákban is, nem csak vidéken

Az irodatakarítás Budapest és vonzáskörzetében gyakran szembesül azzal a problémával, hogy az iroda otthonául szolgáló épület alapvetően nem fordít elég figyelmet a rovartalanításra. Sajnos ez olyan, mint a szomszédos krumpliföld krumplibogarai, amik, hiába minden próbálkozás, átjönnek a mi növényeinkre is. Ha valahol felüti fejét a csótány és nem tesznek ellene, át fog terjedni a másik irodára, a harmadik irodára és így tovább.

Számos dolgot tehetünk annak érdekében, hogy ne irodánk legyen a gyújtópont, vagy legalább elkerüljük a lehető legnagyobb mértékbena  bogarak bejutását belső tereinkbe.

Tippek rovarok ellen:

  • Szoktassuk rá a kollégákat, hogy ételt, ételmaradékot ne hagyjanak elől. Mindent, amit még megennének, tegyenek hűtőbe vagy csomagolják vissza a dobozába.
  • Mindig mosogassunk el magunk után! Fontos, hogy az ételes dobozokat ne hagyjuk aszalódni a mosogatóban, pulton, irodai konyha asztalán vagy a dolgozóasztalunkon a billentyűzet mellett. A rovarok azonnal megérzik, ha valahol élelmet lehet találni.
  • A kukákba mindig legyen szemetes zsák! Igaz, hogy irodatakarítás alkalmával gondoskodunk a kukák tisztaságáról, új, friss zsákok bepakolásáról, de ha napközben valamiért valaki kivinné a szemetet, fontos, hogy ne tegyünk semmit a „meztelen” kukába! Egyrészt roppant gusztustalan, nehéz kitisztítani, másrészt egy kósza ételdarab is csótányokat, hangyákat, muslicákat, legyeket vonz az irodába.
  • Ne hagyjunk kint zöldséget és gyümölcsöt, mert a muslicák messziről „kiszúrják” és máris csapatostul özönlenek.
  • Mikor kint sötét van, bent pedig ég a villany és nincs szúnyogháló, semmiképpen ne nyissunk ablakot, mert változatos rovarcsapatot kaphatunk, akik a fényre csak úgy csődülnek befelé.

Jól látható, hogy főleg az ételen és tisztaságon múlik az, hogy ne legyünk tele rovarokkal. Pókok, szúnyogok esetében ugyan mindegy, de ők is távoltarthatók, ha nincs hol bejutniuk. A rendszeres irodatakarítás mellett ilyen apró praktikákkal sokat tehetünk a rovarmentes irodáért.