Irodatakarítás során sokszor találjuk szembe magunkat felforrósodott, állott levegőjű belterekkel. Takarítócég lévén nem csak irodákban, de számos más jellegű helyen is tapasztaltunk hasonlót. Magánemberként pedig jól tudjuk, hogy otthonainkban is előállhat ez a helyzet. Mivel nem mindenki rendelkezik klímaberendezéssel vagy az is lehet, hogy épp csak elromlott, fontos tudni néhány trükköt, amely segít valamivel hűvösebben tartani a lakást, irodát, üzlethelyiséget, raktárat stb. Ezeket gyűjtöttük most össze.

kanikula_ellen_redony

 

  1. Redőnyt le, függönyt be!

A közvetlen napfény jelentősen felforrósítja a padlót, a szekrényt, az ablakpárkányt, a falat és bármit, amit ér. Ezek hőforrásként funkcionálva megnövelik a lakás hőmérsékletét. Kánikulában húzzuk le a redőnyöket, húzzuk el a sötétítőt vagy használjunk egyéb árnyékolókat. Ha van teraszunk, erkélyünk, érdemes ezt is árnyékolni, hiszen melege hatással van a beltérre is.

  1. Éjjel szellőztessünk, de akkor alaposan!

A levegő késő estére, éjjelre hűl le. Ez a lehűlés hajnalig, kora reggelig tart. Kánikulában napközben nem érdemes huzamosabb ideig nyitva hagyni az ablakokat, mert csak a kinti forró levegőt engedjük így be. Ám egész napra javíthatunk izzasztó helyzetünkön, ha éjjel viszont mindent kinyitunk, ha tehetjük. Fontos azonban a szúnyogháló, mert hatalmas mennyiségű rovart is kaphatunk a pár fok nyereség mellé. Reggel mindig keljünk fel becsukni az ablakot, nagyjából 6 és 7 óra között, valamint sötétítsünk is már akkor. Így az éjjel bezsebelt hőmérséklet csökkenésből valamennyit egész napra megvédhetünk.

  1. Ne főzzünk, ne mossunk, ne takarítsunk!

A különböző, hővel járó tevékenységeket a kánikulai napokon inkább mellőzzük. A főzés, sütés nagymértékben növeli a hőmérsékletet, de a porszívó felmelegedését sem érdemes megkockáztatni. A mosogató gépek és mosógépek szintén adnak le hőt, valamint a mosásból származó pára még elviselhetetlenebbé teszi a meleget.

kanikula_ellen_szobanoveny

 

  1. Legyenek szobanövényeink!

A kevés vízigényű szobanövények a levegő páratartalmát is felhasználják, így szárítják szobáink levegőjét. A kánikula szárazabb levegővel elviselhetőbb. Ezen felül a zöld szín frissességet sugároz, vizuálisan hűvösebbnek mutatja a környezetet. A szobanövények pozitívan hatnak a pszichére, úgyhogy kánikula nélkül is pluszt hoznak a mindennapokba, még egy irodában is.

kanikula_ellen_ventillator

  1. Ventilátor használata

Bár egy átlagos ventilátor nem csökkenti a hőmérsékletet, a levegőmozgás mégis kellemesebbé teszi az állapotokat. Érdemes energiatakarékos típust választani, mert hosszú órák alatt jelentős áramfogyasztást produkálhatunk ezekkel a kis közérzetjavítókkal. Az interneten terjedő ventilátor tuningoló megoldások közül egyébként valóban tud hatásos lenni a fagyasztott palack víz ventilátor elé vagy mögé történő felszerelése, mert így némileg hűvösebb levegőt „fúj” az eszközünk. A vízcseppekkel azonban vigyázni kell, ezért ajánlott a nagy óvatosság, ha ki szeretnénk próbálni.

Igaz, hogy nem a kánikulai napokon érdemes nagytakarítást rendezni otthon, azonban egy irodában, munkahelyen, közintézményben, szórakoztató és vendéglátó egységben az időjárás nem befolyásoló tényező. Ezeken a helyeken mindig takarítani kell, ám ha ebben a rettenet melegben megterhelő lenne vagy mindenképpen profi takarítást, makulátlan tisztaságot szeretne, takarítócég képzett takarítóit ajánljuk, azaz magunkat! Irodatakarítás kánikulában, fagyban, esőben, szélben!