Új év, új kezdet, régi problémák. Az ünnepi hangulatnak vége, visszazuhanunk a dolgos hétköznapokba ahol sok esetben motiválatlan, álmodozó, fáradt kollégákkal találkozunk. Az év eleje nem mindenkinek motiváló, de cégvezetőként, irodavezetőként sok lehetőség akad a dolgozók munkakedvének növelésére.

Természetesen a pénzbeli motiválás az első, ami mindenkinek eszébe jut, azonban koránt sem a leghatékonyabb. És még csak nem is a legáltalánosabb vagy legelvártabb. Egy jól fizető állás a legtöbbek kívánságlistáján előkelő helyen szerepel. De a jó munkakörülmények, a kellemes munkahelyi hangulat, és az eredmények elismerése nagyon sok esetben többet nyom a latba.

Januárban, az új év első munkanapján nagyon sokan semmilyen motivációval nem rendelkeznek. Íme néhány tipp, hogyan tedd mégis hatékonnyá ezt az időszakot és hozd vissza a leglevertebb kollégák munkakedvét is:

  • Ne az első munkanapokra időzítsd a múltévi lemaradás bepótolását.
  • Kisebb terhelésnek tedd ki a munkavállalókat, adj nekik időt a visszarázódásra. Ha azonnal túlterheled az embereket, gondterhelten tekintenek majd előre és a meglévő motivációjuk is elillan. Idő kell ahhoz, hogy újra felvegyék a régi ritmust
  • Lepd meg őket valami aprósággal. Például új kávékapszulával, gyümölcsnappal vagy akár egy új, jobb mikróval az irodai konyába.
  • Egy kedves üdvözlet, személyre szóló értékelő levél vagy célok kiírása sokat segít abban, hogy mindenki átérezhesse az „új év, új kezdet” hangulatot.
  • Egy személyre szóló kis apróság, mondjuk egy csoki az asztaloknál kedves gesztus és mindenkit jobb kedvre derít.

Minden tippünk az emberek hangulatának javítását célozza, azt, hogy az új évet pozitívummal kezdjék. Ez az érzés motiváló, bizakodással telíti el még a legpesszimistábbakat is. Nem mindegy, hogy valaki azt gondolja „Na, megint egy új kemény év és szürke hétköznapok.” vagy pedig „Milyen jó kezdet!”

munkahelyi_motivacio

Az év előrehaladtával újra és újra szükség van motiváló lépésekre. Néha elegendő egy apróság, de ahhoz, hogy folyamatosan motivált és elkötelezett dolgozókat kapj, meg is kell hallgatni őket, ezért a plusz 1 tippünk a következő:

Tedd lehetővé, hogy az iroda minden dolgozója elmondhassa véleményét arról, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a működést, hogyan érzetné jobban magát a munkahelyén.