irodatakaritas_poratka_piszok

Az irodai környezet nem ugyanúgy, sőt sok esetben még intenzívebben porosodik, mint egy átlagos lakás. A por nem csak esztétikai probléma, nem csupán egyszerű kosz, hanem komoly bajokat okozhat a papírfelületen és az elektronikai eszközökben. Sajnos a jelenlegi életvitelünk – szintem az egész világon – rengeteg szemetet, koszt, port termel, így roppant nehéz pormentes övezetté varázsolni egy lakást vagy irodát. Nem is lehet, ha csak nem steril szobákat alakítunk ki, de hát ugye ezt mi sem gondoljuk komolyan.

Az irodatakarítás, amennyiben profi takarítócég munkatársai végzik, megoldja a porgondot, azonban sokat lehet tenni a porosodás mérséklése ügyében néhány egyszerű praktikával. Az egyszerű praktikák nekünk, takarítóknak is sokat segítenek, alkalmazzuk is őket a profi technológia mellett.

 
Nem mindegy ki és hogyan végzi az irodatakarítás munkálatait, ezért fontos, hogy megbízható, munkájára igényes céggel szerződjünk. Az egyszemélyes, sok esetben képzetlen és slendrián módon dolgozó takarítónő vagy takarító nem biztos, hogy odafigyel például arra, hogy a takarítási mozzanatok a megfelelő sorrendben kövessék egymást. Ez azért nagy probléma, mert a por így az irodatakarítás után ottmarad és hiába minden fáradozás, ugyanúgy visszaül a polcokra, talajra, asztalokra, bejut a gépekbe.

poros asztal
Fontos, hogy a portörlés, portalanítás mindig a porszívózás és végső szellőztetés előtt történjen. Mikor portalanítunk, óhatatlanul is port juttatunk a levegőbe, hiszen nincs az a porszedő eszköz, ami ne mozgatná meg annyira ezeket az apró szemcséket, hogy közülük néhány meg ne “szökjön”. Ha előbb szellőztetünk, porszívózunk, majd utána portalanítjuk a bútorokat, aktákat, akkor a felszedni kívánt por jelentős része ottmarad utánunk.
Természetesen az irodatakarítás nekünk szívügyünk, így makulátlan környezetet hagyunk magunk után, de előfordulhat, hogy a heti takarítások között eltelt időben a por nagyon intenzíven gyűlik fel egyes irodákban. Íme néhány trükk az ilyen irodák vezetői, dolgozói számára, melyekkel lassíthatják a folyamatot:
1. Szellőztetés: Igaz, hogy az utcáról rengeteg por áramlik be, azonban az is igaz, hogy a számítógépek, nyomtató, sőt, szinte minden gép port generál, mozgat meg a szellőzője, ventillátora révén, így fontos ezt a port kiszellőztetni az iroda levegőjéből. Nem csak napi szintű szellőztetésről van szó, hanem naponta többszöri ablaknyitogatásról, ami nem csak a porosodás lassításában segít, de a levegő cserélődése több oxigént jelent és a szellemi munka hatékonyabbá tételében is jelentős szerepet játszik.
2. Ne tekerjük maximumra a fűtést: Télen hajlamosak vagyunk nagy meleget csinálni ott, ahol tartózkodunk, de ez több szempontból sem ideális. Először is, a porosodás növeléséért is felelősek a fűtőtestek, így ha nem fűtünk, mint a “pokolban”, kevesebb por gyűlik fel két irodatakarítás között. Az sem elhanyagolható, hogy az ilyenkor megszaporodó betegségek terjedésének a meleg igencsak kedvez. Tartsunk 20-22 fok meleget, ez bőven elegendő.
3. Ha poros holmikat veszünk elő, ne lefújjuk a port, hanem egy arra alkalmas eszközzel töröljük le és juttassuk egy fedeles kukába, így az nem kerülhet az iroda levegőjébe, hogy valahol máshol új helyet találjon magának.