A munkahelyi függöny és annak cseréje, tisztítása mostohán kezelt kérdés. A függönyök nagyon sok helyen csak lógnak hónapokig, miközben szedik magukba a port, elszíneződnek és egy légáramlat beporozza velük a helyiséget. A függönyökről sokan elfeledkeznek, pedig a takarítás, irodatakarítás vagy otthoni takarítás egyik fontos eleme a függöny rendben tartása.

fuggonycsere

Mitől lesz koszos a függöny?

A függöny nagy felület, ki van téve a környezeti hatásoknak, akár nyitva az ablak, akár nem. A párát éppúgy magába szedi, ahogy a port is felfogja. Ha mindezt magában is tartaná, talán könnyebb dolgunk volna, bár tény, hogy akkor méggyakrabban kellene cserélnünk és alaposabb tisztításra volna szüksége. A függöny bár magába és magára szed mindent, amivel a levegő „megajándékozza”, ki is adja magából ezeket. Meg is tartja, ki is adja, így minél tovább van fönt, annál nagyobb koszforrás és annál koszosabb ő maga is.

A levegőből összeszedhető szennyeződések mellett a tenyerekről származó zsírt, koszt is említenünk kell. A függönyöket időnként mozgatjuk, így összetapogatva általában egy bizonyos magasságban. Ez jelentéktelennek tűnhet, hiszen jobb esetben nemigen látszik, azonban rendkívül higiéniátlan. A kosz az kosz, ezen nem lehet semmit szépíteni, még akkor sem, ha nem látható a szennyeződés.

Higiéniátlan a koszos függöny?

koszos_fuggony

A koszos függöny több higiéniai problémát is jelent. Részben a porallergiások számára igazi szörnyeteg, részben pedig párásabb helyiségekben penészgombák szaporodásának is talajául szolgálhat. Ami koszosodhat, az koszosodik is és a kosz nem egyeztethető össze a higiéniával. A rendszeresen tisztított függöny alapelvárás, ha tisztaságra törekszünk.

Télen gyakrabban cseréld!

A függönyök cseréjét hetente érdemes beiktatni, de azok is, aki rendszeresen foglalkoznak függönyeikkel, legtöbbször csak havonta tisztítják őket. Nos, ez nem a legjobb megoldás, de rendben van tavasztól őszig. Télen viszont fontos, hogy heti rendszerességgel tiszta függöny kerüljön föl. A fűtés megnöveli a pormennyiséget és a párás levegő a penészedésnek ideális. A porallergia, a rosszminőségű levegő könnyedén köszönhető a koszos függönynek, így télen minden héten tiszta függönyt rakjunk föl!

Van-e szükség függönyre?

Manapság már egyre kevesebb irodában találkozunk hagyományos függönyökkel. A függönymentes ablakok, a reluxák, az árnyékolók átvették a régi korok függönyeinek helyét. Ezek tisztítása azonban éppolyan fontos és sűrűn szükséges.

Ha a könnyű takaríthatóságra törekszünk, ami egy munkahely esetén fontos szempont, akkor érdemes megfontolni, hogy a berendezés minél kevesebb olyan felületből és anyagból álljon, melyek kimosást igényelnek. A függönyök inkább csak ott indokoltak, ahol a berendezés stílusa megkívánja ezt a hagyományos megoldást. Egy modern iroda talán jobban jár és jobban is fest függöny nélkül. Ráadásul a függönyök mellőzésével a függönycsere és tisztítóba hordás terhét is leveszed a saját válladról. Ha takarítócéget bízol meg a függönyeid rendbetételével is, az plusz költségként jelentkezhet. Szóval függöny nélkül spórolhatsz is.