Irodatakarítás során a portalanítás kiemelt mozzanat. A por sem esztétikailag, sem pedig egészségügyi szempontból nem elfogadható, mégis rengeteg van belőle. Sok helyen megfigyeltük már, hogy a téli időszakban a függönyök, a polcok, a szekrények teje porosabb, ahogy a mennyezet közelében futó csövek is. Ennek az oka a meleg levegő intenzívebb fölfelé áramlása, mely magával viszi a könnyen szállítható porszemeket. Igen, a fűtés a hibás.

Hogyan lesz teli az iroda porral még télen is?

A por, szösz „gyártásában” főleg a kályháknak és a konvektoroknak van nagy szerepe, de mivel a meleg fölfelé száll, minden fűtőalkalmatosság megmozgatja a levegőben oly könnyedén utazó porszemeket. Ezzel a megmozgatással aztán olyan helyekre is eljut az eddig nyugodtan pihenő por, ahol jobban szem előtt van. A rendszeres irodatakarítás előnye többek között, hogy nem engedi a nagymennyiségű por felgyűlését még az eldugott, nehezen hozzáférhető helyeken sem.

por_portalanitas

A különböző fűtőberendezések egész évben ki vannak téve a porosodásnak. Bár irodatakarítás közben a portalanítás ezekre is kiterjed, a belső részeket a fűtési szezon előtt érdemes külön megtisztogatni. A konvektoros fűtés évente szakértői vizsgálatot igényel. Nem csak a magánlakásokban, de az irodákban is érdemes szakember segítségét kérni a biztonságos fűtés beindításához.

Természetesen a szellőztetés télen is szükséges. Irodatakarítás közben mi is nyitunk ablakot. A port kintről télen ugyanúgy beszáll, azonban a szellőztetés elmaradása a levegő romlásához vezet, ami pedig az irodában tartózkodók közérzetére, frissességére gyakorol negatív hatást. A nem vagy csak ritkán szellőztetett iroda emellett kényelmes bázisa a kórokozóknak. Elég csak egyvalaki, aki betegen jön be dolgozni és máris a fél iroda szabadságra megy.

portalanitas_portorles

Iroda portalanítása télen

A konvektorok kusza belsejét porolóval, még a beindítás előtt könnyedén megszabadíthatjuk a fölösleges portól, szöszöktől. A hagyományos és lapradiátorok takarítása szintén könnyű feladat, csupán kicsit időigényes.

A különböző porolók, mikroszálas kendők mellett vagy inkább helyett rendkívül jó megoldás a porszívóhasználat. Rengeteg különböző porszívófejet kaphatunk ma már akár kütyüáruházakban is. A mini fejektől kezdve a lapos, mindenhová beférő vagy a kefével ellátott végződések szinte minden felületet takarítanak.

Még a fűtési szezon előtt érdemes egy átfogó irodatakarítás során megszabadulni az összes lehetséges portól, szösztől, pókhálótól. A szekrények alatt, mögött, a konvektorok, egyéb fűtőberendezések zugaiban, a kárpitokban, sarkokban és még számtalan helyen, ahol nem is gondolnánk, hatalmas mennyiségű kosz gyűlik össze. Ez a mennyiség télen, a fűtés miatt hamar megtöbbszöröződik és nem csak láthatóvá válik, de érezhetővé is. Rendkívüli módon rontja az iroda levegőjének minőségét.