takarítás

Irodatakarítás egy kiállításon?

Takarítócég lévén nem mehetünk el a tény mellet, hogy bizony létezik olyan, nagyszabású és főleg nemzetközi kiállítás, amely a takarítást jelöli ki témaköréül. Az egyszerű olvasó, aki nem kompetens szakmai szempontból a takarítás, irodatakarítás, intézménytakarítás vagy bármilyen, vállalkozásként űzött professzionális takarítás témájában, valószínűleg meglepődik. Mit lehet kiállítani, felmosófejeket? Porszívókat? – kérdezheti teljes joggal. Nos, nem. Rengeteg különböző technológia, új gépek, nagyteljesítményű eszközök fejlesztett változatai, új ötletek kerülnek ki ilyenkor a nagyközönség elé, melyet főleg a szakma értékel. Meglepő módon azonban jelentős létszámmal vannak jelen úgymond civilek, ez azért azt mutatja, hogy nem annyira unalmas dologról van szó, mint amilyennek sokak számára tűnhet.
A kiállítás hivatalos elnevezése: tisztítás-technológiai világkiállítás (ISSA Interclean 2016). Az eseményt Amsterdamban rendezték, a zárójel tartalmából már kiderülhetett, hogy előző évben, 2016-ban,de rendszeresen újra és újra megrendezésre kerül, bár nem feltétlenül évente. A kiállításon számos újdonságot mutattak be, melynek az irodatakarítás berkein belül is hasznát lehet venni. Komoly szakmai zsűri mérte fel a terepet, különböző kategóriákban díjak kiosztására is sor került.
Az idei évben erőteljesen hangsúlyozták az innováció fontosságát, bár valójában a legtöbb eseményen alapvetően is az a lényeg, hogy bemutassák, “versenyeztessék” egymással a különböző újításokat. Minden évben kihirdetik az innovációs pályázatot, melyre idén 110 pályamű került beadásra. Ez a szám rekordnak számít, eddig még sosem érkezett ennyi pályázati anyag. Ez mindenképpen azt mutatja, hogy a takarítás ma már teljes mértékben elismert szakmunka, mely nem amolyan mellékes dolog, hanem bír akkora fontossággal, mint akár a marketing. Mert hát egy tiszta, makulátlan iroda mi más, ha nem kitűnő reklám?
A kilenc fős nemzetközi zsűri három kategóriába sorolta a pályaműveket:

Takarítógépek és berendezések

A győztes egy önállóan működős, kezelő személyt nem igénylő súroló automata volt.

Tisztító és kezelő szerek

Egy új fejlesztésű szórófejes adagoló rendszer nyert, mely képe öt különböző tisztítószert is használatar bocsátani.

Management és képzési megoldások

Egy mobil alkalmazás győzedelmeskedett, mely felismeri a takarító eszköz típusát és segít abban, hogyan kell kicserélni a tisztítószert tartalmazó flakonját, valamint különböző hibák javításában is segítséged nyújthat. Neve: Diversey Care Summa Revolflow

A három kategória legjobbjai még a leginnovatívabb címért is versenybe szállhattak egymással, végül a fő nyertes a Diversey Care Summa Revolflow lett.
A következő ISSA/Interclean világkiállításra nagyjából két évet kell várni, mert idén nem kerül megrendezése, legközelebb majd csak 2018. május 15-18 között mérik össze ismét újdonságaikat a fejlesztők.