Hogyan lehet kialakítani könnyedén takarítási technológiákat?

Milyen felületre, milyen tisztítószert ne használjunk!

Az alábbi szempontok betartása mellett ki kell próbálni a tisztítószereket a felületeken. Főként az erősen savas és az erősen lúgos anyagoknál lehetnek felületkárosítások, de a többi esetben is érdemes próbát tenni. Egyrészt nem árt, ha kiderül, hogy tényleg oldja az adott tisztítószer a szennyeződést, másrészt pedig az esetleges felületkárosításokkal nagy veszteségeket lehet okozni, a próbával pedig elkerülhetjük ezeket. Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk erre a technológiák kidolgozásakor.

Erősen savas, 0-3 pH-tartományban lévő szereket soha ne használjon, mészkőre, márványra, zománcra, krómozott felületekre. (Mi nem forgalmazunk sósavas tisztítószert)

Savas, 3-5 pH-tartományban lévő szereket lehetőleg ne használja:

Az erősen savas tartományban felsorolt felületekre, mert a végeredmény kétséges. Amennyiben ez elkerülhetetlen, nagyon oda kell figyelni a hatásidőre, hogy ne maradhasson sokáig a felületen a szer, de legalább ekkora figyelmet kell szentelni az alapos leöblítésre, nehogy tovább dolgozhasson a szer a felületen. Főként a mészkő és a márvány esetében, de inkább arra ilyen szereket ne is használjon!

Bőrsemleges, 5-6 pH-tartományban lévő szerek esetében:

Különösebb korlátozás nincsen.

PH-semleges, 6-8 pH-tartományban lévő szerek esetében:

Különösebb korlátozás nincsen.

Lúgos, 8-12 pH-tartományban lévő szereket soha ne használjon:

Itt csak a próba lehet teljesen mérvadó, mert csak részben érvényesek ide a 12-14 pH-tartományú szerekre vonatkozó tapasztalatok.De itt sincs különösebb veszélye annak, hogy valamilyen felületet károsítana, de esetleg gyengébben az erősen lúgos tartományba tartozó felületeket.

Erősen lúgos, 12-14 pH-tartományban lévő szereket soha ne használjon:

Alumíniumra, horganyra, és olyan festett felületre, ahol megszeretné őrizni a festés épségét.

Egy – két szó a sósavról

Amennyiben azt látja, hogy a krómozott felületek térképesen elszíneződtek, rosszabb esetben feketék, a fuga hiányzik a csempék közül és semelyik termék nem működik, akkor biztos lehet abban, hogy valaki sósavval, vagy sósav tartalmú készítménnyel maratja a felületeket. Ez egy igazi ördögi kör, mert a sósav által megmart porózus felületet – ami szemmel nem feltétlenül látható – csak sósavval lehet valamilyen szinten tisztán tartani, és csakis a mennyiség folyamatos emelésével, tehát tovább rongálják a felületet és annak ez a tevékenység nem segít. Nem akarom híres budapesti fürdő rossz hírét kelteni, ezért a nevét nem említem, a vevő listánkban sem található meg, mert a frissen felújított részeket sósavval olyan szinten szétmaratták, hogy egy felújítás időszerűvé vált. Ezt csak a vak nem látja.

Alapelv:

SÓSAVAT NE HASZNÁLJUNK, VAGY SZÁMOLNI KELL A MEDENCE, ILLETVE CSEMPÉZETT FELÜLETEK ROHAMOS ELHASZNÁLÓDÁSÁVAL.

Ilyen helyekre csak a felújítás után tudunk tisztítószereket és technológiát ajánlani, mert minden erőfeszítés egyéb esetekben hasztalan, továbbá pénz és energiapazarlás, a megrendelő csalódását – ezen adat hiányában, a termékeinkben – akkor még nem is említettem, ami szintén nagy kár.