A szúnyogháló takarítás egy külön műfaj. Házi praktikákat bevetni, takarítógépekkel próbálkozni vagy profi takarítócég segítségét kérni érdemes? Mindegyik megoldás jó lehet, természetesen a szúnyogháló típusától és a hely jellegétől függően. Nézzük most meg, hogyna is lehet hatékonyan kitisztítani a szúnyoghálóinkat!

Miért fontos a szúnyogháló takarítás?

szunyoghalo_tisztitas

A szúnyogháló olyan, mint a függönyeink, csak sokkal nehezebb tisztítani. A függőnnyel való hasonlóságot az adja, hogy egyfajta védőrendszert képezve a külvilág és beletereink között, a szúnyogháló termérdek szennyeződést, port fog fel. Természetesen a szúnyogok és egyéb repülő, valamint mászó rovarok mellett. A szúnyogháló poros, néha ragacsos, szöszös és rovartatemek is előfordulhatnak rajta vagy főként a környékén. Számtalanszor láthatjuk, hogy madárpiszok vagy épp odaragadt madártoll, növényi maradványok, szöszök akadnak fönn rajta. Egy szúnyogháló hihetetlen mennyiségű szennyeződést bír megkötni, ami egyszerre jó hír, hiszen ez mind nem jut be a lakásba, és egyszerre bosszantó is lehet, mert bizony nehéz tisztán tartani.

Hogyan takarítsam a szúnyoghálót?

A szúnyoghálók több típusa is létezik.Vannak a beépített, lehúzható fajták, vannak az ablakkeretre rögzített darabok és számos lapszúnyogháló létezik ajtókra is. Ezek más és más megoldásokat igényelnek, ha tisztítások kerül napirendre. Abban azonban megegyeznek, hogy a legfőbb feladatunk a por eltávolítása. Ez bizony koránt sem olyan egyszerű, mint valamit leporszívózni. A szúnyoghálón megtapadhat nedvességgel érintkező szennyeződés és a por könnyen beleülhet a legkisebb helyekbe, így a porszívó csak kevéske koszt távolít el. Főleg, hogy a szúnyogháló ugye hálós, így a nagy szívóerő soket nem segtí, “átfúj a szél” a kis kockákon. A magasnyomású mosók jól jöhetnek, azonban a magas nyomás, ha tényleg magas, könnyen kárt tehet a szúnyoghálóban. Sokan próbálkoznak gőztisztítóval, ami egészen korrekt megoldás és szép eredmények érhetőek el vele, ám azt sem neveznénk ki győztesnek.

szunyoghalo_takaritas

Ha egyszerű házi módszert keresünk, akkor a szórófejes üveg, esetleg slag szórófejjel, ami nagyon jól tud jönni. Szükségünk van még egy puha sörtéjű kefére, mikroszálas törlőkendőre, valamint tisztzítószerre, ami lehet mosogatószer, vagy akár ecet is.

A szúnyoghálót portalanítsuk le. Ehhez a kefe és a mikroszálas törlőkendő jól jön, viszont a szúnyogháló környékét mindneképpen porszívóval tisztítsuk meg. Ha megvagyunk a portalanítással, akkor jöhet a vízpermet és a tisztítószeres kefe. Óvatosan, fölülről lefelé haladva keféljük át a szúnyoghálót, majd öblítés gyanánt a szórófejes eszközünkkel többszörösen vizezzük át. Amikor úgy látjuk, hogy már nem habzik és tiszta, jöhet a szúnyogháló környékének rendbetétele. Ablakmosás, párkányok, redőnyök tisztítása, bár utóbbit érdemes a szúnyogháló mosás előtt elvégezni, hiszen a nem leszerelhető darabok esetén a redőnyről lemosott piszok ráfröccsenhet.

A szárazra törlés irodatakarítás, intézménytakarítás és hasonlók esetén alapvető, azonban otthonainkban nem feltétlenól szükséges, hiszen úgyis nagyon hamar megszárad. Pláne, hogy ezeket a munkálatokat háznál általában inkább a tavaszi és nyári jó időben szokás végezni.

Amennyiben nem bírja a szúnyogháló takarítás nehézségeit vagy iroda, közintézmény, üzlet, egyéb munkahely számára takarítattaná, bízza profi takarítócég hozzáértő és gyakorlott munkatársaira a szúnyogháló megtisztítását!