Az iroda takarítása szempontjából a különböző lakástextíliákkal, azokon belül pedig a szőnyegekkel van a legtöbb gond. A munkahelyek többségén föl sem merül, hogy legyen-e szőnyeg a padlón. Nem szükséges hosszasan magyarázni, miért rossz ötlet a szőnyeg elhelyezése egy vegyesboltban vagy egy fodrászüzletben éppúgy, mint egy forgalmas irodában. A sok betérő vásárló és ügyfél cipőtalpa alatt egy szőnyeg rövid időn belül annyira bepiszkolódna, hogy az otthonosság hangulata helyett sokkal inkább visszataszító látványt nyújtana. A latyakos téli napokon ehhez néhány óra is elegendő lenne, és nincs az a iroda padlószőnyegmunkahely, ahol napi rendszerességgel kérnék az alapos szőnyegtisztítást. Arról már nem is beszélve, hogy ilyen igénybevétel mellett a szőnyeg nem lenne hosszú életű, pár hónap alatt kifakulna, elrongyolódna, szétszakadna és már patyolat tisztán is menthetetlenül lehangoló hatást keltene. A gyűrődésekben és az erősebb, lefejtődött szálakban ugyanakkor nagyokat lehetne botlani, esni. A kisebb méretű futószőnyegekkel és lábtörlőkkel ugyanezek a problémák jelentkeznek, kiegészítve azzal, hogy állandó elmozdulásukkal rontják a helyiség esztétikai összképét, ráadásul bizonyos padlókon balesetveszélyes banánhéjként lendülhetnek mozgásba. A berendezés szempontjából is problémát jelenthetnek a rosszul megválasztott szőnyegek. A könnyebb bútorok nem fognak elég stabilan állni egy puhább szőnyegen, a nehezek pedig hosszú távon deformálják súlyukkal azt. A széklábak megakadnak bennük, a kilöttyent kávé foltot hagy rajtuk, miközben ideális porfogók, szennygyűjtők és atkafarmok. Nem csoda, ha egyes kollégákat a gutaütés kerülgeti a főnök által elhelyezett „szép” szőnyegek miatt.

Mindezek ellenére vannak olyan luxusüzletek és exkluzív hangulatú irodák, ahol helye lehet egy jól megválasztott szőnyegnek.exklusive padlószőnyeg Természetesen nem a teakonyhában vagy a mellékhelyiségben, hanem a kisebb forgalmú, de kiemelt jelentőségű irodákban, fogadószobákban és tárgyalókban. A szőnyegek barátságosabbá, otthonosabbá, bensőségessé teszik a hangulatot és segítik az iroda egyedi stílusának megteremtését. Kiválasztásukkor azonban körültekintően kell eljárni. Az esztétikai szempontoknál is fontosabb, hogy a szőnyegeknek nagyon jól kell alkalmazkodniuk a bútorokhoz, nem tehetik kényelmetlenné a helyet, ugyanakkor szükséges, hogy hozzáférhetőek legyenek a rendszeres irodatakarítást végző cég alkalmazottai számára.

A szőnyegek tisztításának helyben használatos eszköze a nagy nyomású, nagy teljesítményű takarítógép, amely először mosószeres vizet spriccel a szőnyeg szálai és rostjai közé, majd a folyadék által fellazított, feloldott szennyeződéseket a kijuttatott vízzel együtt visszaszívja. Nagyságrendekkel több koszt távolít el a szőnyegekről, mint a porszívók, ezért a rendszeres irodatakarítással járó porszívózás mellett időnként, havonta vagy negyedévente szükséges a szőnyegek átmosása is, amelytől szinte újjászületnek az irodák padlóinak problémás díszei.