Zöldterület gondozás során számtalanszor bukkanunk szemétre. Különböző telepek, parkok, udvarok kerítésnél, vagy épp az egész területen eldobálva fekszik a cigaretta csikk, a flakonok, szalvéta, zacskók és még sorolhatnánk mennyi minden. Egészen meglepő tárgyakat is találtunk már. Természetesen összeszedjük, szemétmentesítjük az általunk kezelet területet, azonban nem jobb lenne eleve szemét nélkül? Beköszöntött a tavasz. Az időjárás is egyre inkább kedvez a szabadtéri programoknak, a kültéri kávézgatásoknak. Mi lenne, ha idén inkább csökkentenénk a szemét mennyiséget?

A zöldterület gondozás során szemetet is szedünk?

zoldterulet_gondozas_szemetszedes

Az általunk gondozott területen minden fontos munkát elvégzünk, így természetesen a zöldterület gondozás magába foglalja az adott zöldterület megtisztítását is. Nem csak a zöld hulladékot szedjük össze és szállítjuk el, hanem a szétdobált szeméttől is megszabadulunk. Fontos hangsúlyoznunk, hogy alapvetően nem a szemétszedés lenne a fő profil, azonban néhány esetben igen komoly időt kell rászánnunk egy-egy terület rendbetétele során. Ez rendkívül szomorú, hiszen a szemétkérdés számtalan módon javítható lenne. Ezek a módok igazán nem kívánnak sokat az embertől. Minimális odafigyeléssel tisztább, szebb, egészségesebb és fenntarthatóbb környezetet építhetünk magunknak. Pontosabban nem is kell semmit éíptenünk. Egyszerűen csak ne romboljuk le, ami adott. Ha a zöldterület gondozás olyan profik által végzett feladat, mint amilyen képzett és színvonalas csapatot mi biztosítunk, akkor senkinek semmi más dolga nincs, csak vigye el szemetét az első kukáig. A többiről mi gondoskodunk.

Mit tehetünk, hogy kevesebb szemét heverjen szerteszét?

Számtalan apróságot megtehetünk, amik nem kerülnek semmibe. Ezeken kívül nagyobb kezdeményezésekben vagy önálló projectekben is részt vehetünk, melyekkel a szemét kikerül a természetből, elkerül a zöldterületekről oda, ahová való: a kukába, onnana szeméttelepre és jó esetben ennek egy része az újrahasznosító telepekre.

szemetszedes_tavasz

Így segíthetsz, hogy kevesebb szemét kerüljön ki:

  1. Ha a természetbe mész vagy akár csak az udvarra, ne vigyél ki potenciális szemétalapanyagot. Szuper kulacsok, túrapoharak, újraszalvéták, ételhordók, bambusz vagy üveg szívószálak és még sok egyéb fenntartható eszköz kapható, melyekkel a szeméttermelésed nagymértékben lecsökken.
  2. Ha mégis szemetet termeltél (nem ördögtől való egy doboz üdítő vagy egy csoki elfogyasztása), akkor egy kukáig vidd el a keletkezett hulladékot. Ha magadnál tartasz egy zacskót vagy zsákocskát, amiben összegyűjtöd a szemeted, akkor egy megfelelő kukánál ki is ürítheted. Ha elviszed a szelektívig, mégtöbbet tettél. Tudod mennyit számít, ha mindenki csak a saját hulladékát vinné el a kukáig? Rengeteget.
  3. Ha szemetet látsz, vedd fel és dobd a kukába!
  4. Ha nincs ellenedre, legyen nálad mindig egy szemtes zsák és esetleg kesztyű, amikor túrázni, kirándulni indulsz. Ha csak egy kevéske szemetet is szedsz össze utad során, már előrébb vagyunk.
  5. Csatlakozhatsz különböző kezdeményezésekhez. Csoportos szemétszedés vagy egyéni lehetőség egy online közösséghez csatlakozva? Egészen izgalmas és szórakoztató tud lenni, érdemes kipróbálni.

Zöldterület gondozás során gyakran olyan elszomorító és igazából bosszantó helyzetekkel is találkozunk, hogy ott a kuka nem messze, a szemét mégis a bokor alján figyel vagy viszi a szél. Munkahelyek belső urdvarain rengeteg automatából kapott műanyag pohát fekszik a füvön, a kerítés tövében. Nem gondoljuk, hogy megerőltető volna kávézás után ezt bevinni és a benti kukák egyikébe dobni.

Földünkön komoly gondot okoz a hatalmas ökológia lábnyom, melynek csak egy része a szemét szétdobálása. Mi, akik takarítócégként zöldterület gondozást és gondnokságot is vállalunk, sokat látunk ebből. Megtisztítjuk a zöldterületeket és az irodákat, ám mennyivel szebb lenne a világ, ha a szemét nem kerülne ki olyan helykre, ahol mi sem járunk?