Irodatakarítás a múltban

Bár az irodatakarítás ma már professzionális szolgáltatássá fejlődött, ez nem mindig volt így, és a piacon ma is sok alulképzett, iskolázatlan takarító dolgozik. Munkájuknak bizonyos területeken van létjogosultsága, de egy valamirevaló iroda nem teheti meg, hogy tisztaságának zálogát egy szakképzetlen takarítónőre bízza.

Évtizedekkel ezelőtt a takarítás viszonylag egyszerű feladat volt, kevés eszközzel, kevés tisztítószerrel és néhány alapvető eljárással. Nem sokban különbözött a szokásos házimunkától, csak ezt a munkahelyeken végezték. Tudásból, végzettségből és elhivatottságból ehhez is éppen annyi kellett, mint amennyi a házimunkához, tehát lényegében semmi. Ez sokszor meg is látszott a végeredményen, de amíg a hypo szúrós szaga belengte az intézmények folyosóit, addig elfogadhatónak tűnt ez a színvonal és a takarítói állásokba akár teljesen iskolázatlan személyeket is el lehetett helyezni.

Mára nagyot változott a világ, rend, tisztaság és higiénia terén hatalmasat nőttek az igények, rengeteg új eszköz, takarítógép, speciális eljárás és tisztítószer lehetősége jelent meg, és mindezek ismeretéhez komoly tudásra, számottevő képesítésre és kellő munkatapasztalatra van szükség. Az igazán profi takarítók ma már csapatban dolgoznak, takarításra specializált cégek soraiban és legdrágább eszközük már nem a felmosófa, hanem a milliós értékű, multifunkcionális takarítógép.

Minőségi különbségek az irodatakarítás területén

Ugyanakkor a mai napig elmaszatolgatnak egyes intézmények folyosóin a régi vágású takarítónők és bár akad köztük nem egy, aki tisztességes munkát végez, sokuk bámulatosan rosszul végzi a dolgát. Néhány tipikus hiba rendszeresen előfordul. Gyakori, hogy a felmosáshoz egyetlen vödör vizet használnak föl, és a végén ugyanazzal a mocskos, fekete vízzel mossák az irodát vagy a mellékhelyiséget, amelyikkel az egész műveletet elkezdték. Nem ritkán ráadásul mindezt nem is megfelelő tisztítószerrel végzik, hanem időnként teljesen alkalmatlan vegyületekkel, például folyékony szappannal, vagy olcsó samponnal, mondván, jó az illata és szép fényes lesz tőle a padló. Ugyanakkor néhányukat lehetetlen leszoktatni arról, hogy az üvegpolcokat, üvegfelületeket vizes ronggyal akarja tisztává varázsolni. És a felületre száradt vízcseppek foltjai említésre sem méltó apróságok ahhoz képest, amikor a vizes rongy vagy szivacs ugyanazzal a lendülettel végigtörli az irodatechnikát, a szkenner üveglapját vagy az LCD-monitorokat. Hogy jó szándék vagy rosszindulat, figyelmetlenség vagy tudatlanság áll-e ezen szomorú eredmények mögött, lényegtelen abból a szempontból, hogy az ügyféle nem azt kapja, amit szeretne. Az iroda nem lesz igazán tiszta és egyáltalán nem lesz higiénikus, de felmerül a kisebb-nagyobb amortizáció veszélye. Professzionális, szakképzett takarító-team munkája esetében ezek a kérdések föl sem merülhetnek. Ha személyes környezetünkről, saját higiéniánkról van szó, akkor ne spóroljunk a takarítószemélyzet színvonalán, válasszuk a profi szakembereket!