Ma már az automatizálás életünk szinte minden területén jelen van. A takarítás, tisztaság és higiénia történetében a mosógép, a porszívó vagy épp a mosogatógép jelentős mérföldkőnek számítottak. Az önjáró robotporszívó az említett innovációknál csekélyebb jelentőségű újítás, azonban fontos kényelmi réseket tölt be. De való-e irodába? Alkalmas-e olyan területek takarítására, melyeken nagy az ügyfélforgalom, ahol jelentős számú ember fordul meg nap mint nap?

robotporszivo

A robotporszívó előnyei

A kis önjáró takarítóeszköz biztosítani tudja, hogy a lakásunk vagy egyéb helyeink padlója, szőnyege folyamatos tisztítással állandóan makulátlannak tűnjön. Magától, automatikusan takarít. Korai verzióit önmagukban programozhattunk, vagy csak egyszerű, gyári szabályaik szerint össze-vissza haladtak a területen, ütközéskor irányt váltva. Az újabbak már számítógépes program által vezérelt takarítógépek, a legmodernebbekkel pedig okostelefonra letölthető applikáció segítségével kommunikálhatunk. Működésének lényege, hogy a „rábízott” területet üzem ideje alatt folyamatosan és alaposan tisztán tartsa. Bejárja az egészet és addig dolgozik, míg a felületen szennyeződést talál, vagy amíg le nem jár a program, ki nem kapcsoljuk. Háztartások esetén egész biztosan hasznos, főleg ahol házikedvencek is bent laknak. A sarkok és az alacsony lábakkal rendelkező bútorok alja talán kimarad a porszívózásból, de ott, „ahol a papok táncolnak” remek munkát végez egy jó minőségű robotporszívó. Kényelmes megoldás, hiszen dolgozhat akkor, mikor a család munkában és iskolában van, így senkit sem zavar, mégis tiszta padló fogadja a haza érkezőket.

irodai_robotporszivo

A legújabb kivitelű robotporszívók számos hasznos funkcióval rendelkeznek és már olyanok is megjelentek a piacon, melyek fel is tudják mosni az előtte alaposan felporszívózott felületet. Ez is nagy előnyt jelenthet azoknak a háztartásoknak, ahol rengeteg a napi teendő vagy épp fontos a kényelem és a sok szabad idő. Viszont mindemellett a rendszeres és alapos, sajátkezűleg végzett takarítást egyetlen robotporszívó vagy automatizált takarító gép sem váltja ki. Ma még mindenképpen kellünk hozzá mi, emberek.

Munkahelyen is hasznát vehetjük a robotporszívónak?

Az emberi munkaerő nem vonható ki a takarításból, főleg ott nem, ahol jogszabályi előírásoknak is meg kell felelni. Egy munkahely épp ilyen. Az irodai robotporszívó olyan irodákban lehet jó ötlet, ahol például heti takarításra bíztak meg takarítócégek, kicsi az ügyfélforgalom és viszonylag kisebb a dolgozói létszám. Este, a munkaidő végén be lehet kapcsolni, a programnak megfelelő ideig dolgozik, azonban a fertőtlenítést, a sarkok kitisztítását, a bútorok alóli porszívózást aligha oldja meg. Inkább csak kiegészítő megoldásnak alkalmas vagy gyors segítségnek, ha minden kötél szakad és nincs aki kitakarítsa az irodát. A robotporszívó irodai használata nem is annyira elterjedt. Léteznek nagyobb teljesítményű, ipari robotporszívók, melyek inkább robot takarítógépek. Ezek csarnokokat, hatalmas folyósokat is képesek takarítani, ám még mindig nem gondolkodnak és nem várhatunk tőlük rugalmas, minden eshetőségre felkészült megoldásokat, tehát nem várhatjuk el a tökéletes végeredményt. Ha fontos a tisztaság és a valósi higiénia, akkor emberi takarítóra van szükség, aki lehet egyszemélyes, önálló szakember vagy egy takarítócég megbízható munkatársa.