A takarítás, rendrakás, rendszerezés szorosan egymáshoz tartozó feladatok. Kaotikus állapotok közt nehéz rendet tenni szisztéma nélkül. A rendetlenségben nehéz – sőt, talán maradéktalanul lehetetlen is – minőségi takarítást végezni. A fertőtlenítő takarítás pedig valóban lehetetlen küldetésnek tűnhet. Bár nekünk, takarítócég lévén nem feladatunk a rendszerezés vagy a rend kialakításához és fenntartásához szükséges szisztéma összeállítása, bőven van rálátásunk ezekre is. Ráadásul egyéni megegyezés alapján akár részfeladatokat is vállalhatunk belőlük. Számtalan módon lehet rendszerezni, rendet tenni és azt kevés energia befektetésével fenn is tartani. Ezek közül mi most egy világszerte népszerű és régóta akár divatnak is tekinthető megoldást, a KonMari módszert mutatjuk be annak, aki még nem ismerné.

rendszerezes_konmari

Mi az a KonMari módszer?

A KonMari módszer Marie Kondó egy japán rendszerezési szakértő által kitalált és sikerre vitt pakolási, szortírozási és rendszerezési eljárás, mely néhány (valójában jó sok, de könnyen betartható és hamar rutinná váló) alapszabályra épülve igazán hatékony. Ez a módszer azonban ennél sokkal többet is kínálhat, mégpedig jelentős pozitív változásokat hozhat az egész életszemléletbe és életmódba is. Ha munkahelyi környezetre vetítjük, akkor a munka hatékonyságát és a munkahelyi közérzetet emelheti olyan magasságokba, amelyeket aligha remélnénk egy „rendrakástól”. Marie Kondo rendszerezési tanácsadóként dolgozik, könyve a Rend a lelke mindennek,  2011 elején jelent meg, Magyarországon 2014 óta elérhető. 2019 óta a netflixen futó műsora nézettségi rekordokat dönt, de előtte is sokan voltak rá kíváncsiak, mikor Tv műsorban mutatta be szisztémáját. A rendszerezés jól láthatóan sokakat érdekel.

konmari_modszer

Szelektálunk, rendet rakunk, aztán azt vesszük észre, hogy kezdhetjük újra, mert a kidobottak helyén új lomok jelentek meg és már megint nincs semmi a helyén. A KonMari módszere ezt hivatott megelőzni és egyetlen nagy munkával folyton fenntartható rendet kínálni. Íme néhány alapelv és szabály a rendszerező rendszerből:

  • A rendszerezésnek egy nap alatt kell lezajlania. Amennyiben ez sehogy nem megoldható, bontsuk jól elkülöníthető részekre a rendetlenséget. Például egy nap a ruhákra, egy a papírokra stb. Munkahelyen ez lehet a raktár, az iratok, a konyha rendszerezése naponként.
  • Először rendszerezzünk, például halmokba (utána tárolókba) és csak ez után keressünk helyet a megtartott holmiknak. Ha mindent azonnal elteszünk valahová, sokkal több fölösleg maradhat.
  • Használunk tárolókat, dobozokat, rekeszeket, kosarakat, belső elosztókat. Egy egy egységen belül is mindennek lesz pontos helye, nem csúszik vagy gurul szét.
  • Munkahelyen nyilván minden megtartandó, ami a munkához és működéshez kell, valamint ami egy külső szerv általi ellenőrzés esetén szükséges. Otthonainkban azonban rengeteg olyan tárgyunk van, amihez érzelmi szálak is fűznek. Fontos mindent megfogni rendszerezés közben, mert így azonnal érezhetjük, hogy a tárgyhoz fűz-e valami, vagy megválhatunk tőle, ha már gyakorlati haszna nincs.
  • Ami „jó lesz még valamire” az jó eséllyel soha nem fog kelleni semmire.

Rendszerezés közben fontos a helyeket és az ott tárolt dolgokat is megtisztítani. Amennyiben a rendszerezés mellé nagytakarítást is szeretne, takarítócég megbízásával makulátlan tisztaságot és fertőtlenített felületeket kap az új tároláshoz.