Rendszeres irodatakarítással elérhető a mindig tiszta, higiénikus és ideális alapfeltételeket biztosító munkahelyi környezet. Ha azonban a tökéletes rend és tisztaság a cél, akkor ennek eléréséhez időnként be kell vonnunk a munkába az iroda dolgozóit is.

Lehet bármennyire szakszerű és gyakori az irodatakarítás, ha néhány kolléga nem tart rendet az asztalán és a munkaeszközei között, az rossz hatással lesz az iroda összképére is. De nem csak esztétikai okokból, hanem higiéniai szempontból, és a hatékonyabb munkavégzés érdekében is érdemes időnként rendbe tenni a személyes munkatereket.

A legtöbb íróasztal lapján és fiókjaiban két dolog halmozódik föl időről időre, a papírok és az írószerek. Aktualitásukat vesztett dokumentumok, jegyzetek, sebtében felírt cetlik, fecnik, borítékok gyűlnek napról napra, hétről hétre, de a napi feladatok miatt soha nem jut rá idő, hogy átválogassa és rendbe szedje őket az ember. Halmokba gyűlnek, tele lesznek velük a fiókok és rekeszek, gyűrődnek, szakadnak, piszkolódnak, elkeverednek. Aztán ha sok idő múltán elkezdi felszámolni az ember az asztalán feltorlódott papírkáoszt, kiderül, hogy nagy részét ki is dobhatja a kukába és máris sokkal több lesz a hely, áttekinthetővé válik a munkaterület. Az iratkupacok mellett eltörpül a másik tipikus ismerős, a teletömött tolltartó, amelybe a ceruzák és tollak mellett ollók, radírok és faragók is bele vannak gyömöszölve, úgy, hogy már egy fogpiszkáló sem fér melléjük, kihúzni őket szinte lehetetlen, ugyanakkor a tollak nagy része rég kiszáradt, a ceruzák hegye pedig törött. Az ilyen írószer-zárványokat is érdemes felszámolni, ha kellemes és áttekinthető munkakörnyezetet szeretnénk.

iroda lomtalanításEzeket a szortírozásokat, rendrakásokat érdemes összekötni néhány olyan takarítási művelettel, amelyekre ritkán gondolunk, de időnként szükségesek lehetnek. Ilyen például a műanyag tolltartók, ceruzatartók, kisebb tároló rekeszek elmosása. Ha nem akarjuk, hogy száradás után vízcseppek nyomai maradjanak rajtuk, akkor használjunk tisztításukhoz egy kevés mosogatószert – ez a zsíros szennyeződéseket is szépen eltünteti. A lekapart árcédulák maradványai, a ragacsos ragasztómaradványok ellen hatékony lehet pár csepp körömlakklemosó. A számítógép billentyűzetét és az egeret pedig érdemes alkoholos törlőkendővel áttörölni. Ezt a tollakkal, telefonokkal is megtehetjük. Így nem csak tisztává és ragyogóbbá, de higiénikusabbá is válik munkaterületünk.

Ezek az időnkénti apró beavatkozások, kisebb rendrakások teszik igazán tisztává, rendezetté és harmonikussá munkahelyünk arculatát. A nagyobb munkákat pedig érdemes a rendszeres irodatakarító cég munkatársaira bízni.