Egy munkahely esetén a produktivitás a legfontosabb. A termelékenység, a hatékony munkavégzés azonban önmagában nem elég. Sőt! Csak úgy magától nem is jelenik meg és nem tartható fönn. Számos tényező gyakorol hatást egy munkahely, iroda működésére. Ezen tényezők közt szerepel az irodatakarítás, takarítás is. A tiszta munkakörnyezet elengedhetetlen ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki munkánkból. Rendezett, tiszta, kellemes munkahelyi környezetben sokkal jobb a munkamorál is.

Az irodatakarítás szakértőjeként elmondhatjuk, hogy ismerjük a takarítás munkára gyakorolt hatásait kívülről és belülről egyaránt. Irodánkban a makulátlan rend alapfeltétel és érezzük, mennyit tesz hozzá működésünkhöz. Azt is látjuk, hogy az általunk takarított irodák szintén profitálnak a szép rendből és makulátlan tisztaságból. Igaz, nem minden iroda kéri az irodatakarítás szolgáltatást, mégis tisztaság és rend uralkodik náluk. Megoldható a minőségi irodatakarítás és fertőtlenítés „házilag” is, akár saját, önálló takarító alkalmazásával, akár a kollégák közti munka felosztásával. A lényeg az, hogy a tisztaság biztosítva legyen. Most, kétrészes cikkünkben néhány tippet adunk ahhoz, hogy takarítócég nélkül is tiszta legyen az iroda. Első bejegyzésünkben a portalanítás és a fertőtlenítés, fertőtlenítő takarítás kap szerepet. Nézzük is, hogyan csinálhatjuk ezeket jól és eredményesen, hogy az irodatakarítás a legkisebb energiabefektetéssel hozhassa az elvárt eredményt.

portalanitas_portorles

Portörlés

A portörlés az egyik elsőszámú takarítási pont. A levegőben száll a por, szöszök. Számos eszközünk, főleg az elektronikai berendezések port termelnek, mozgatnak, így a portalanítás szinte mindennapos munka. Megfelelő eszközök és megfelelő munkafolyamat mellett a portörlés gyors, hatékony és rutinmunka. A portörléshez érdemes mikroszálas kendőket használni. A por eltüntetését kezdjük az iroda egyik pontján és haladjunk körbe, majd pedig a belső asztalok, székek, állványok és eszközök következzenek. Vertikálisan sem mindegy, milyen irányt tartunk. Mindig fölülről lefelé poroljunk!

Fertőtlenítés

A fertőtlenítő takarítás nagyon fontos otthonainkban is, koronavírus mentes időkben is. Munkahelyen, ráadásul a COVID19 okozta felfordulás kellős közepén méginkább előre kerül a fontossági sorban. Fontosabb, hogy egy felület fertőtlenítve legyen, mint az, hogy portalanítsuk, azonban a sorrend mégis a por eltávolításával kezdődik, mivel portalanítás nélkül minden további művelet nehezebbé válik és kétségesebb eredménnyel zárul. A fertőtlenítéshez jó minőségű, környezetbarát fertőtlenítőket és minden helyiségbe más-más kendőt, szivacsot és felmosót használjunk. A mosdók fertőtlenítése mellett a közösen használt billentyűzet, egér, eszközök és konyha, valamint kilincsek és korlátok a fontos pontok. Helyiségenként fertőtlenítsünk, módszeresen. Érdemes listát írni, így a kevésbé használt kilincseket sem felejtjük el.

A portalanítás és a fertőtlenítés rendkívül fontos feladatok. A gördülékeny munkavégzés és energiafelszabadulás érdekében jó ötlet takarítócég segítségét kérni. Van mód rendszeres irodatakarítás, napi takarítás, heti takarítás és eseti irodatakarítás igénylésére is.