Az emberek rendszerint megfeledkeznek a redőnytisztításról. Ablakmosás során jó esetben az ablakkeret és a párkány letakarítása megtörténik, azonban a legkevesebb esetben terjed ki a takarítás a redőnyökre, főleg a redőnyök külső részére és a redőnytokra. Ennek több oka is van. Egyrészt elfeledkeznek róla, másrészt bonyolult, utálatos és akad, ahol kivitelezhetetlennek tűnik. Az emeleti lakásoknál valóban kivitelezhetetlen a redőnytisztítás kívülről, de belülről azért le lehet mosni. A külső redőnytisztítás pedig takarítócég segítségével biztonságosan megoldható. A külső és belső redőnyrészek, műanyag és fa redőnyök tisztításához adunk most tanácsokat.

redony_tisztitas

Műanyagredőny tisztítása

A műanyagredőnyök portalanítását porszívóval a legegyszerűbb és leghatékonyabb elvégezni. Engedjük le a redőnyt teljesen, majd porszívózzuk át a felületet. Érdemes beszerezni külön porszívófej kiegészítőket, flexibilis csövet és mini, kefés fejet a nehezen elérhető helyek kitakarítására. Ilyen nehezen takarítható a redőnytok belseje is, ahová érdemes bedugni a porszívócsövet, mert borzalmas kosz tud felgyűlni benne.

A portalanítás után fontos mosószeres szivacs vagy rongy segítségével az egyéb szennyeződésektől is megszabadítani redőnyünket. Arra azonban ügyeljünk, hogy kerüljük az alkohol tartalmú vagy túl erős tisztítószereket, mert elszíneződésekhez vezethetnek, vagy ami nagyobb gond, roncsolhatják a redőny felületét, mely így kevésbé lesz ellenálló a környezeti hatásokkal szemben és hamarabb romlásnak indul, mint amennyi időre tervezték.

Fa redőny tisztítása

fa_redonytisztitas

A fából készült árnyékolók még ma is népszerűek. a fa időt álló, elegáns alapanyag, ám ápolást igényel. A fa redőnyök megtisztítása során nagyon figyelni kell a fának és felületkezelésének megfelelő tisztítószerek kiválasztására. Valamint a fa redőnyök évente karbantartást igényelnek, nehogy a fa kiszáradjon, megvetemedjen. A tisztítás menete ugyanaz, mint a műanyag redőnyök esetén.

Külső redőnytisztítás

A redőnyök külső részének tisztítása egyszerű abban az esetben, ha családi házról vagy erkélyes lakásról beszélünk. A leengedett redőnyrészt portalanítjuk, lemossuk, fa redőny esetén időnként felületkezeljük és készen van. A tok leszerelése is jó megoldás, a belső részek megtisztítása érdekében, de csak akkor kíséreljük meg, ha értünk hozzá, különben kárt okozunk magunknak és hívhatjuk a redőnyöst.

Ha emeletes házban lakunk és erkély sincs a takarítandó ablak előtt, akkor a ház, így a redőny külső részeihez nem férünk hozzá. Ekkor kérhetjük takarítócég segítségét, akik a megfelelő technikával, szaktudással és gyakorlattal gyors megoldást nyújtanak a problémára.

A redőnyök tisztítása fontos része a takarításnak, mivel az ablakon beáramló légmozgás behozhatja róla a port, szennyeződéseket, valamint olyan csúnya állapotok alakulhatnak ki, melyben a redőnyök egyszerűen gusztustalanná válnak. Madár ürülék, tokba költözött élősködők, rovar tetemek stb.

Legalább szezonálisan tisztítsd meg redőnyeidet, ha pedig kívülről nem tudod megoldani, kérd takarítócég segítségét!