A rattan bútorok tisztítása eltér a más anyagból készült berendezések takarításától. Ez a természetes, különleges alapanyag sokat bír, de tisztítani és ápolni kell. A rattan bútorok hangsúlyos, ikonikus darabok, melyek egyértelműen uralják környezetük stílusát, meghatározzák annak hangulatát. Egyedi, semmivel össze nem téveszthető megjelenésük mellé, aprólékos tisztítást igényelnek. Elég csak ránézni egy rattan székre és máris látjuk, hogy bizony egy vizes ruhával áttörölni kevés lesz.

rattan_tisztitasa

Aki rattan bútort szeretne vásárolni, annak érdemes tudnia az ilyen anyagú berendezési tárgyak ápolásának leghatékonyabb módjait. Emellett a megvásárlás előtt fontos figyelembe venni, hogy a rattan tisztítása kissé nehezebb, hosszadalmasabb és extra eszközöket igénylő művelet, mint egy fa, fém vagy műanyag tárgy esetén.

Mi az a rattan?

A rattan pálma egy Afrikában és Ázsiában honos növény, mely elég jól tűri akár a szélsőséges éghajlati viszonyokat is. Éppen ezért alkalmas kültéri bútorok készítésére is, hiszen sem eső, sem fagy, sem pedig napsütés és hőség nem árt meg neki. Hosszú ideig szép, rendkívül tartós bútorok készülnek belőle, melyek ó állapotát a megfelelő tisztítással és ápolással akár egy életre meg lehet őrizni.

A rattanként árult bútorok között több minőségi kategóriát különböztethetünk meg. A kókuszrostos vagy egyéb pálmából, háncsból készült bútorokat is sokszor rattanként mutatják be. Ezen kívül a jó minőségű és valóban főleg rattan pálmából készült daraboknál is előfordul, hogy más növények, hasonló részeivel keverik. Például a bútor test rattanból készült, de az összeillesztések valamilyen más háncsból valók. Ezeknél a bútoroknál előfordulhat, hogy az egyéb növények lassan megadják magukat, míg a bútor teste csodás állapotban marad. Szerencsére a pótlás és felújítás nem különösebben bonyolult.

rattan_butor

Hogyan tisztítsam a rattan bútorokat?

A rattan bútor tisztításhoz kapható számtalan bútortisztító, azonban egy kefével, langyos vízzel és egyszerű mosószerrel rendbetehetőek. A munka aprólékossága abban rejlik, hogy mindenek előtt alaposan portalanítanunk kell. Ehhez is érdemes kefét használni, de nagyon puha szálakból állót, valamint kisméretű, kefés porszívófejet. A nedves tisztítás csak ezt követően végezhető el.

Az átlagos rattan bútorok bútorápolóval könnyedén rendben tarthatóak. A különböző bútorápolók között bőven akadnak olyanok, melyek ezekre a bútorokra is alkalmasak, így ez a probléma egyszerűen megoldható. A rattan tisztítása mellett az ápolás is éppoly aprólékos, hiszen ahogy a port nehéz kiimádkozni a kis résekből, úgy a bútorápolót sem könnyű bejuttatni oda. De egy puha és vékony sörtéjű kefe itt ugyanúgy nagy segítséget jelent.

Senkit nem szeretnénk elijeszteni a rattan bútoroktól. Ezek rendkívül szívós, tartós és mutatós berendezések és a takarítás-ápolás leírt nehézségei a gyakorlatban egy kis odafigyeléssel rutinosan abszolválhatók.