Portörlés mikrószálas ronggyal!

Minden embernek fontos a tisztaság, de nem mindegy milyen eszközökkel hajtjuk végre ezt a mindennapos dolgot. A megtapadt szennyeződést el kell távolítani valamilyen módszerekkel, legyen szó lakásról, irodaházról, iskoláról vagy egyéb helyiségekről. A takarítás valójában egyszerű művelet, de vajon valóban szükséges e különböző vegyszerek használata?

Sok ember a különböző erősségű vegyszerekre esküszik. Szerintük egy alaposabb takarításhoz elég a megfelelő vegyszerek használata és egy puha vagy épp „dörzsis” felületű szivacs vagy kendő, amivel letöröljük a szennyeződést. Mások a sima vizes rongyra esküsznek. Ez nem éppen a leg higiénikusabb megoldás több szempontból nézve sem.  A sima vizes rongy azonban nem mindig nyújtja a megfelelő hatást, nem minden esetben távolítja el a letapadt szennyeződést.

mikroszálas portorlés

Sokaknak újdonság lehet, de létezik egy olyan módszer, amely felveszi a versenyt a vegyszeres takarítás hatékonyságával, ugyanakkor környezetkímélő, vegyszermentes és költséghatékony: a fizikai-mechanikai takarítás mikro szálas törlőkendővel. Tudom, hogy önben is felmerül a kérdés, hogy egy egyszerű mikro szálas tőrlökendő hogyan is vehetné fel a harcot a vegyszerekkel szemben. A válasz egyszerű.

A fizikai-mechanikai takarítás annyit tesz, hogy a letapadt szennyeződést nem sima vizes ronggyal és nem is erősebbnél erősebb vegyszerekkel lazítjuk fel, hanem a vizes vagy száraz mikrószálas ronggyal, mechanikusan.

mikroszálas technológiaEzt a lenyűgöző módszert egy német takarítási szakember fejlesztette ki és szabadalmaztatta. A német szakember sikerét annak köszönheti, hogy észrevette alkalmazottjai bőrén a vegyszerek által okozott mellékhatásokat és allergiás tüneteiket.  Ennek köszönhetően megalkotott egy olyan tisztítószövetet, amely alkalmazása során nem kellenek vegyszerek, elegendő hozzá tiszta vizet használni. Az új tisztítószövet hatékonyságát övezi, hogy több millió apró, finom rostokból áll. A makacs szennyeződést és még a zsíros letapadt szennyeződést is fellazítja és magába szívja. Ezzel a módszerrel a tisztítószerek több mint 95%-a megtakarítható.

A mikroszálas rongyokból is több fajta létezik. A szennyeződés mértékétől és a takarítandó felület fajtájától függően különböző szálkiképzésű textileket hoztak létre, amelyek éppen a megfelelő feladathoz szükséges tulajdonságokkal, tisztító hatással rendelkeznek. A mikroszálas rongy ék alakú, igen finom poliészter, poliamid szálakból áll, amelyeket apró pici hurkokká szőnek.

A mikroszálas rongy használata igencsak egyszerű és környezetbarát. Nem szükséges sőt, sok esetben tilos tisztítószert használni, elég a kendőt bevizezni. A víz fellazítja a szennyeződést majd a kendő magába szívja.

A mikro szálas rongy szálai elektrosztatikusak, azaz elektromos töltéssel rendelkeznek, aminek köszönhetően magához vonzza a port és magába tartja. Kényes felületeken is lehet használni, mint például üveg felületeken, CD-ken vagy kerámiákon ugyanis karcmentesen tisztít. A mikroszálas rongy egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem minden esetben szükséges víz a tisztításhoz, hiszen szárazon is tisztit. A makacs és zsíros szennyeződések mellett a mikroszálas rongyok nem csak a port, hanem a koszos felületeken lévő baktériumokat is eltávolítják. Ezt különböző laboratóriumi vizsgálatok is igazolják.

A mikroszálas rongy tehát nagyon sok szempontból kiváló takarítási eszköz. Mind e mellett környezetbarát is, hiszen nem kell alkalmaznunk erős környezetszennyező vegyszereket. A mikroszálas rongyból, ha minőségit veszünk hosszútávon nem csak fölösleges hulladékot, hanem pénzt is megtakaríthatunk. Nem utolsó sorban saját egészségünkre is jobban ügyelhetünk, mert a mikroszálas rongyal szervezetünk és bőrünk nincs kitéve az erős vegyszereknek.