takarítás

Irodatakarítás részfeladatai

A rendszeres irodatakarítás a takarítási feladatok széles körét magában foglalja. A hulladékkezelésen, a portörlésen, valamint az aljzatok és a mellékhelyiségek tisztántartásán túl sor kerülhet ablakpucolásra, bútorápolásra, kárpittisztításra, vagy akár a szobanövények öntözésére is. Ez csupán a megrendelő igényeitől és az iroda adottságaitól függ

Irodatakarításon kívül

Van azonban néhány takarítási feladat, amely kívül áll a rendszeres irodatakarítást végző cég hatáskörén, de amelyekkel időnként foglalkozni kell. A munkahelyeken az egyik legjellemzőbb ilyen terület a különféle munkagépek, irodatechnikai berendezések és készülékek belsejének tisztántartása, portalanítása. Ez nem a takarítószemélyzet feladata, hanem részben az iroda informatikusáé, részben az adott készülékek üzemben tartásához értő szakemberéé.
Ma már szinte minden irodában megtalálhatóak a légkondicionáló berendezések. Sok modern irodaház hatékony működése elképzelhetetlen lenne nélkülük, hiszen a legforróbb nyári napokon éppúgy biztosítják a megfelelő hőmérsékletet, mint a tél fagyos hónapjaiban. Azonban fontos gondoskodni rendszeres, jellemzően őszi és tavaszi kitakarításukról. A légkondicionálók beltéri egységeiben idővel gombák, baktériumok szaporodhatnak el, amik nem csak kellemetlen szagokat áraszthatnak, hanem komoly légúti megbetegedéseket is okozhatnak. A klímaberendezés hőcserélőin lerakódik a por és a különféle apró szennyeződések, és ezek lassan lerontják a készülék hatásfokát, miközben növelik az áramfogyasztást. Ezért is fontos a légkondicionálók legalább fél évenkénti kitakarítása, amelyet érdemes szakértő kezekre bízni.

Kártékony por

poros asztalHasonló gondokat okozhat a por az irodatechnikában, elsősorban a számítógépekben is. Ezeknek az időnkénti pormentesítése szintén nem a napi, vagy heti irodatakarítást végző személyzet feladata, hanem az informatikusé, esetleg a gépen dolgozó kollégáé. Ezt a műveletet is ajánlott legalább fél évente, de egyesek szerint akár kéthavonta elvégezni. Elmaradása esetén megdöbbentő mennyiségű por gyűlhet össze és tapadhat meg a számítógép belsejében, drasztikusan lerontva a gép hűtését és jócskán lecsökkentve élettartamát.

Irodai duguláselhárítás

Általában szintén szakember munkáját igényli a lefolyók tisztán tartása, mivel ez rendszerint csak akkor jut eszünkbe, amikor már bekövetkezett a dugulás. A csőszifon szétszerelése és kitakarítása vagy a WC lefolyócsövének dugulásmentesítése nyilván nem képezi részét a rendszeres irodatakarításnak. Ugyanakkor akár évekig elkerülhetjük az efféle kellemetlenségeket, ha rendeltetésszerűen használjuk a lefolyókat és nem juttatunk bele oda nem illő, dugulást okozó hulladékokat.
Minden más tisztasági feladat elvégzésére rendelkezésre áll a rendszeres irodatakarítást végző cég.