poros asztalA por

Ha van olyan szennyeződés, amely minden irodában, sőt minden otthonban, az év minden szakában folyamatos kihívás elé állítja a rendszeres irodatakarítást végző cég dolgozóit, akkor az a por.

A por, a levegőben szálló, eloszló, majd lassan mindenre leülepedő apró, szilárd szemcsés anyag elsősorban égéstermék, amely különféle tüzek nyomán keletkezik. Ezek éppúgy lehetnek bozóttüzek, mint kipufogógázok, vulkáni hamu vagy cigarettafüst. Emellett a málló kőzeteknek, finom szemcsés homoknak, építőanyagoknak, illetve az ipari tevékenységnek is jelentős porképző hatása van. Minél finomabb, minél apróbb méretűek a porszemcsék, annál mélyebbre juthatnak a tüdőben, tehát annál veszélyesebbek. Ráadásul bizonyos anyagok, mint például az azbeszt részecskéi még súlyosan mérgező hatásúak is. A legtöbben mégis a poratkák ürülékéből és tetemeiből képződő portól szenvednek, amelyek anyaga esetenként súlyos allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyek esetében. Ugyanakkor nincs az az ártatlan por, amely ne idézne elő köhögést, tüsszögést, ha túl sok jut belőle a légútjainkba. Ezek után nyilvánvaló, hogy a por nem csak esztétikai szempontból jelent gondot, de roppant egészségtelen is. Amennyiben még a pára, vagy más nedvesség hatására meg is tapad a különböző felületeken, akkor idővel károsíthatja azokat és melegágya lehet a különféle kórokozóknak.

Ezért minden rendszeres irodatakarítást vállaló cég legalapvetőbb feladata a gyors, szakszerű és higiénikus portalanítás, amelyhez több speciális és hétköznapi eszköz, illetve módszer áll rendelkezésre. A legközismertebb ezek közül talán a porrongy, amellyel kapcsolatban mégis sok tévedés él a köztudatban. Sokan gondolják úgy, hogy bármilyen elhasznált textília, ruhadarab megteszi portörlőnek, sőt, akár papírzsebkendővel vagy szivaccsal is nekilátnak port törölni. Ezek a holmik azonban nem gyűjtik magukba, csak eltolják maguk előtt a port, aminek jelentős részétől így is megszabadulhatunk, a többit viszont ezzel csak újra a levegőbe juttatjuk. Az igazán jó eszköz a mikroszálas törlőkendő, amely százezernyi apró pórusa közé szinte beszippantja a porszemcséket. Ezekből érdemes beszerezni párat, ha azt szeretnénk, hogy ne csak az irodánk, de az otthonunk is ragyogjon a tisztaságtól.

Minél kevesebb fölösleges felületet kínálunk föl a pornak, az annál kevesebbet fog beborítani. Ezért is érdemes megszabadulnunk minél több porfogótól, különösen otthon. Amennyiben pedig maximálisan szeretnénk pormenetesek maradni, kerüljük a textíliák, szőnyegek, padlószőnyegek, függönyök, terítők, párnák szükségtelen használatát, amelyek a poratkák tökéletes élőhelyei, és amelyeket idővel teljesen ellephetnek. Használjunk inkább bőr-, vagy műbőr borítású bútorokat, laminált padlót vagy járólapot, függönyök helyett redőnyt, reluxát, a szükséges textíliákat pedig rendszeresen mossuk ki 60 fokon.

Így, a rendszeres irodatakarítással karöltve elérhetjük, hogy a por okozta kellemetlenségek szinte eltűnjenek az életünkből.