A penész már az első hűvösebb hónapban felütheti a fejét, ha párás, nehezen szellőző vagy rosszul szigetelt helységről van szó. A penészmentesítés Budapest irodáiban, létesítményeiben, sőt lakóházaiban is az őszi és téli időszak egyik leggyakoribb feladata. Lehet a penész kicsiben, lehet nagyban, háztartási körülmények között vagy ipari méretekben, eltávolítása, és újbóli megjelenésének megakadályozása embert próbáló feladat. A penészmentesítés nem merülhet ki abban, hogy penészirtóval kezeljük a felületet és igyekszünk szárazan tartani. Ahol a penész egyszer megjelent, ott legtöbbször visszatérő vendég és újbóli felbukkanását csak folyamatos odafigyeléssel kerülhetjük el.

peneszmentesites

Penészes fal takarítása

A penész legtöbbször a falakon jelenik meg először, ahonnan az odafigyelés hiánya miatt átterjedhet bútorokra, berendezési tárgyakra, kárpitokra is. Természetesen az élelmiszereken, szeméten megjelenő penész a másik leggyakoribb, azonban az más téma, mert télen, nyáron, fagyban, kánikulában felütheti a fejét és a romlott élelmiszer, szerves anyag eltávolításával könnyedén megszabadulhatunk tőle, amennyiben nem terjedt szét mindenhol. A penészes fal azonban koránt sem ilyen egyszerű ügy. Ha a fal egyszer penészes lesz, a tartós penészmentesítés profik hatásköre. A boltban kapható penész eltávolító szerek nagyon jó hatásfokkal dolgoznak, ugyanakkor az alap problémát nem szüntetik meg. Nyilván egy takarítócég sem képes a penészmentesítés olyan formáját kivitelezni, mint a lakóház külső vagy alsó szigetelése. Ám képzett szakemberei segítségével körültekintően és mindenre kiterjedően végzi a penészmentesítés feladatát, így a penész újbóli megjelenése elkerülhető az alapvető higiéniai és szellőztetési szabályok betartásával.

Fontos szabályok penész ellen:

  • Folyamatos szellőztetés.
  • A páraképződés elkerülése.
  • A penész által veszélyeztetett felület elé, arra rá vagy közvetlenül hozzá ne pakoljunk semmit!
  • Rendszeresen ellenőrizzük a felület állapotát!

 

Penészmentesítés extrém takarítás során

hazi_penesz

Penész eltávolítás nagyon sokszor tartozik bele az extrém takarításkor végzett feladatok sorába. Az extrém takarítás olyan épületek, létesítmények, helyek rendbe rakását, kitakarítását, fertőtlenítését jelentheti, ahol nagyon régóta nem volt takarítva, ellenben történt vagy történtek olyan események, melyek során jelentős szennyeződés, állapot romlás következett be. Ez nagyon sok mindent takarhat, az elhagyatott épületekbe hordott szerves szemét eltávolításától kezdve egészen a rothadások, penészedések, sitt eltávolításáig.

Az extrém takarítás során végzett penészmentesítés általában rendkívül undorító feladat. A penész ilyen helyeken a padlótól a plafonig terjedhet, sőt találkoztunk már az egész mennyezetet befedő penészedéssel, rothadással, mállással is, melyet védőöltözetben, speciális eszközökkel, szerekkel és komoly szakértelemmel tettünk rendbe. A penész többféle lehet, az egészségre egyik károsabb, mint a másik, így fontos, hogy penészes helyiségben ne tartózkodjunk huzamosabb ideig!