A penészről főleg az őszi és téli időszakban szoktunk megemlékezni, azonban a közhiedelemmel ellentétben a spórás rettenet a legmelegebb nyári napokon is felütheti fejét. Egy iroda talán nem a legideálisabb hely a penész számára, de nem megfelelő hozzáállással azzá tehető. Főleg azokban az irodákban van nagy esély a penész megjelenésére nyáron is, ahol működik konyha, vagy legalább egy pult kávéfőzővel, mikrohullámú sütővel, mosogatóval, netán hűtővel.

irodai_konyha

Miért jelenik meg a penész?

A penész hőmérséklettől függetlenül a nedvesség hatására jelenik meg. Nem a semmiből jön elő, levegőnkben alapvetően ott van. Az apró penészspórák észrevehetetlenül szállnak levegőnkben és amint megfelelő táptalajra kerülnek, szaporodásnak, növekedésnek indulnak. Nem kell ehhez feltétlenül valami ételmaradék, hiszen a falon, az ablakpárkányon, de még a wc tartályon is felüti fejét. Lényegében mindenen megjelenhet, ahol nedvesség csapódik le.

Miért penészesebbek a hűvös helyek?

A hűvös idő, az alacsony hőmérséklet nem közvetlenül a penész előhívója. A penész megjelenéséhez nedvesség kell és ez az, ami gyakoribb hideg időben. Azért gyakoribb, mert a pára lecsapódik a hideg pontokon. Tehát a hideg csupán a penész életfeltételeit teremti meg és így kizárólag közvetve felelős a penészedésér. Nyáron, a hőségben éppen ugyanúgy megtelepszik a gomba szinte bármin. Sőt, a gyorsabban rothadásnak induló ételek általában meg is penészesednek akár már egy nap leforgása alatt.

penesz_iroda

Penész az irodában nyáron

Nyáron nem az iroda falai, ablakpárkánya fog penésztől zöldülni, hanem inkább a kukák, a kint felejtett ételmaradékok, a kávéfőző szélei vagy a vizes helyiségek egyes pontjai. Ha higiénikusan használjuk a konyhát és mosdót, valószínűleg teljesen ki tudjuk küszöbölni a penész megjelenését. Ehhez azonban rendszeres irodatakarítás és személyes higiénia is szükséges. Az íróasztaloknál, munkaboxokban felejtett élelmiszerek, a papírkosarakba dobált ételmaradékok kiváló táptalajt nyújtanak a bosszantó gombának, így fontos tudatosítani az iroda dolgozóiban, hogy ügyeljenek a tisztaságra. A kukák rendszeres ürítése és rendeltetésszerű használata is elengedhetetlen feltétel a nyári hőségben, ha penész nélkül szeretnénk élvezni a nyarat.

Irodatakarítás nyáron is a penész ellen

Egy megbízható takarítócég az irodatakarítás munkálatai során kényesen ügyel arra, hogy gombák, kórokozók semmiképpen ne maradhassanak az általa takarított felületeken. A szemetesek kiürítése mellett azok kimosása is szükséges lehet, ahogy a lefolyók rendszeres karbantartása vagy a csempék közti fugák fertőtlenítése is. A rendszeres irodatakarítás, mely lehet heti takarítás vagy napi takarítás önmagában nem mindig elég. Időnként fontos, hogy fertőtlenítőtakarítással biztosítsuk irodánk maximális higiéniáját.