A penész az irodában éppolyan könnyen felüti fejét, mint otthonainkban. Nem kell hozzá mindennapos főzés, heti mosás, napi szintű fürdés és zuhanyozás egy egész családnak, hogy megjelenjen a zöldes vagy épp feketés mikroszörnyeteg. A penészgombának elég egy falatnyi táplálék, egy aprócska pont, ahol megvetheti lábát és máris víg szaporodásba kezdve színez ki sarkokat, ablakpárkányokat, sokszor egész falakat, melyekről meghódítja a bútorok felületét vagy beeszi magát irataink, könyvein, dísztárgyaink anyagába.

Az iroda kritikus penészpontjai

penesz_az_irodaban

A penész az irodában ugyanúgy és ugyanazokon a pontokon szivárog be mindennapjainkba, mint az a lakásaink esetében történik. Ahány ház, annyi hőhíd, tarthatná a kőműves vagy mérnök mondás. A hőhíd nem más, mint az építmények azon része, ahol szigetelés ellenére is a leginkább távozik a meleg. Ezek a lakások, irodák, épületek leghidegebb pontjai és párás időben a legnyirkosabbak is. Nyilvánvalóan ezeken a nyirkos felületeken ver tanyát a penészgomba, hiszen kiváló táptalajt talál magának. Jellemzően a nyílászárók és környékük, a mennyezeti sarkok az északi falak vagy szellőzés nélküli kis helyiségek a leginkább penészlakta helyek. Az irodai konyhában, a vizes helyiségekben könnyedén találkozhatunk a már kialakult penésszel, melyet nem könnyű eltüntetni, főleg ha a bútorokon is megjelent vagy épp a mosogató alatti szekrényben terjedt el. A mosogató alatti szekrényrész sok internetes mémet termelt ki, de nem véletlenül. Igazi kritikus pont, ha penészről vagy bűzforrásról van szó.

penesz_ellen

A mellékhelyiségek és az irodai konyha igazán jó búvóhely a penészgombának. Ezeket a helyiségeket alapvetően napi szinten érdemes fertőtleníteni, de a téli időszakban, főleg egy párásabb típusú, régi, nem túl jól szigetelt épületben különös hangsúlyt kell fektetni a folyamatos fertőtlenítőtakarításra és a páramentesítésre.

Védekezés a penész ellen az irodában

Az irodában lényegében ugyanazokat a módszereket alkalmazva, mint otthon, a penész megjelenését kiküszöbölheted, vagy a már beköltözött gombát kitessékelheted. Elsősorban igyekezz minél optimálisabb páratartalmát és hőmérsékletet biztosítani az irodában. Nem csak a penész távoltartásáért fontos ez, de a dolgozók közérzetére, így munkakedvére és hatékonyságára is alapvető hatást gyakorol e két tényező. Tehát megfelelő fűtés és rendszeres szellőztetés mellett sokkal kisebb eséllyel lesznek irodádnak penészproblémái.

Rendszeres irodatakarítás a penész ellen

Rendszeres irodatakarítás, folyamatos ellenőrzés és a szükséges javítások elvégzése is kell ahhoz, hogy a falak, ablakok, párkányok ne váljanak potenciális penészteleppé. Egy takarítócég pontosan tudja, hogy milyen módszer, milyen eszközök és milyen penész elleni takarítószer szükséges a penész elűzéséhez és távoltartásához. Ha saját, egyszemélyes takarítód van, figyelmeztesd a penész elleni teendőkre!