Takarítócég vagyunk, egerekel és patkányokkal nyilván volt már dolgunk, ahogy egyéb állatkákkal is. Azt mondhatjuk, hogy ezek a kis teremtmények bárhol felütik a fejüket, még a legtisztábbnak mondható, luxus irodaházakban is, de nyilván a szűk, kutyagumis, csótányos, szemetes utcák régi, elhanyagolt házainál kicsit nagyobb eséllyel találkozhatunk velük. Vannak, akiknek kedves kis mütyürkék és vannak, akikre a frászt hozzák, de annyi biztos, hogy randalírozásukat és károkozásaikat valószínűleg alig van, aki pozitívan bírálja. Tudjuk meg egy kicsit többet róluk, érdekes a történetük!

egerek

Hogy kerülnek a patkányok és egerek az emberek házaiba?

A patkányok és egerek már az emberiség korai évtizedeiben mellénk csapódtak táplálék, hajlék és meleg reményében. A mai nagyvárosok éppúgy hemzsegnek tőlük, mint a falu szélén álló búzatároló vagy elhagyott házak.

Nagyjából azt mondhatjuk, hogy megjelenésük minden ember alkotta hajlékban elképzelhető volt, tömeges érkezésük, mellénk szegődésük viszont a Közel-Kelet első gabonatárolóinak építésére datálható. Itt aztán volt eledel bőségesen és a két rágcsálófaj okosan ráérzett, hogy táplálékot legkönnyebben és nagy mennyiségben az ember közelében találhat. Érdekes, hogy nem az összes rágcsáló csapódott ide, bár azért elvétve találkozunk többfélével is, hanem leginkább a házi egér (Mus musculus) és a házi patkány (Rattus rattus). E két faj aztán gyorsan elterjed amerre ember letelepedett, csupán két helyen nem találkozunk velük. Ez a két hely nem más, mint az eszkimó iglu és a sivatagi nomád törzsek sátrai. Szívós és igénytelen állatok, ezért nagyon is életképesek és rendkívül szaporák. Hogy hol volt eredeti élőhelyük ahonnan szétszéledtek a világba, nehéz pontosan megállapítani, oly régóta vannak jelen mindenhol.

patkány a háznál

Annyira mindenhol ott vannak és annyira alkalmazkodó kis állatok, hogy egereket még a hűtőházakban is találni és bizony egészen jól érzik ott is magukat. A takarítás, a folyamatos ellenőrzés ezért is nagyon fontos, mert egér és patkány ott is lehet, ahol aztán el sem bírnánk képzelni. Míg egy koszos raktárban, ahol például főként fémet tárolnak nem oly nagy baj ez, de egy élelmiszer raktárban, hűtőházban nagyon is vezsélyes. Sajnos ezek a kis állatkák fertőzéseket terjeszthetnek amellett, hogy megrágják, ami csak harapható számukra.

Ha választhat azért csak inkább a meleg és száraz helyeket részesíti előnyben, főleg, hogy a kicsinyeinek állandó 40 fokos testhővel kell fűteniük magukat. Hűtőházakban akkor telepednek meg, ha zsírban gazdag élelmet tudnak szerezni viszonylag sűrűn, leginkább napjában többször.

Takarítás során talált nyomok

Irodatakarítás, házak takarítása, iprai takarítás során is ugyanazokat a jeleket hagyják maguk után rágcsálóink. Forgács, ürülék, megrágott bútorok, vezetékek és a jellegzetes egérszag. A patkány cseppet koszosabb, mint a házi egér, főleg, hogy nagyobb távokat tesz meg mindannapos portyája során és nem derogál neki belemászni csatornába, koszba, nedvességbe, amit aztán hoz is vissza magával. Takarítócég lévén nagyon sok egér és patkány nyommal találkoztunk már, cikkünket pedig legközelebb folytatjuk. Tudjunk meg minél többet az állatkákról, akik otthonainkban és munkahelyeinken is megzavarhatnak minket!