A rendszeres irodatakarítás sokféle munkahelyeken, különféle irodákban zajlik, de szinte mindenütt tapasztalható, hogy a forró nyári napokon különböző módszerekkel igyekeznek elviselhetőbbé, sőt, kellemessé tenni az iroda hőmérsékletét. Jól felszerelt iroda ma már elképzelhetetlen légkondi nélkül, de sok helyen találni még hagyományos ventillátorokat is. A gyakori szellőztetés ritkán vezet jó eredményre, viszont megnöveli a szálló por mennyiségét, bár utóbbit az irodatakarítás gyorsan eltünteti. A beáramló meleg azonban csak nehezebbé teszi a munkanapot.

Irodatakarítás során időnként tapasztalható, hogy azokban az irodákban, ahol nők és férfiak egyaránt dolgoznak, ott több a női mellény, vállkendő, esetleg takaró, vagy más kényelmes, meleg holmi. Azokban az irodákban viszont, ahol szinte csak nők dolgoznak, sokkal kevesebb ilyen ruhanemű található. A jelenség oka az eltérő hőmérsékleti igényekben keresendő.

iroda_legkondi

A férfiak valamivel több hőt termelnek, mint a nők, ezért kevésbé fázósak. A férfiak számára kényelmes, nyárias öltözékben általában 21-22 C fok a legmegfelelőbb hőmérséklet, míg a nőknek jellemzően 24-25 C fokos hőmérsékletre van szükségük ahhoz, hogy komfortosan érezzék magukat. Az erősebben izzadó férfiak nehezebben viselik a meleget, különösen az irodákban, ahol nem vehetik le az ingüket a jobb párolgás érdekében, ezért inkább alacsonyabb hőfokra állítják a klímát. Így viszont a nőknek kell használatba venniük néhány meleg holmit. A megfelelő hőmérséklet azonban sokszor nem egyenlő a megfelelő hőérzettel!

iroda_homerseklet

Az emberi test által termelt hő meleg levegő formájában vékony rétegként veszi körbe az embert. Szeles időben a légmozgás ezt a hőréteget gyorsan elvékonyítja, elfújja. Ezért fázunk sokkal jobban, ha szeles az idő. Nincs ez másként az irodában sem. A légkondicionálók, ventillátorok keltette szél elfújja a testünk körüli hőréteget és elképzelhető, hogy a férfiak által még csak kellemesen hűvösnek érzett klímán a női kollégák már fáznak. Ha fázni kezdünk, a testünk, hogy elkerülje a lehűlést, csökkenti a vérkeringést a nagy felületű, nagy hőleadásra képes testrészeken, először tehát a végtagokon, az orron, a fülön. A gyengülő vérkeringéssel csökken a vér által szállított védőanyagok mennyisége is, így ízületi fájdalom, gyulladás, fül- és fejfájás alakulhat ki. Hiába mutat tehát 25 C fokot a hőmérő, ha erős légáramlatoknak vagyunk kitéve, akár nyáron is megfázhatunk!

Hogy hány fok legyen az irodában, és hogy milyen fordulatszámon pörögjön a ventilátor, azt az iroda dolgozóinak kell eldönteniük. De ha az irodatakarítás kérdésében akarnak jól dönteni, hívjanak minket, bizalommal.