gyönyörű irodaIroda dísznövényekkel – Ugye jobb hely?

Az irodatakarítás szempontjából nincs elsődleges jelentőségük, de a dísznövények fontos szerepet játszanak az irodák dekorációjában. Legyen szó bár modern, csupa üveg- és króm irodákról, letisztult, skandináv típusú helyiségekről vagy irodatechnikával zsúfolt, hagyományosabb stílusú munkahelyekről, néhány jól megválasztott szobanövény sokat javíthat a hangulatukon.

Az irodai növények nem csak esztétikusak

A növények nem csak esztétikai megközelítésben jelentenek szerencsés választást, de élettani szempontból is jótékony hatást gyakorolnak, és ez nagy előnyük a fali dekorációkkal, képekkel és más élettelen dísztárgyakkal szemben. A szobanövények nem csak a közérzetünket, de a helyiségek mikroklímáját is javítják. Leveleiken pára képződik, és fotoszintézisükkel a szén-dioxidból oxigént állítanak elő. A levegőben úszó káros anyagok közül is sokat megkötnek. Nem mindegy azonban, hogy milyen növényt választunk az iroda díszítésére. Bizonyos fajtákkal sok probléma adódhat, egyeseknek pedig lehet, hogy egyszerűen élhetetlenek a munkahelyünkre jellemző fény- és hőmérsékleti viszonyok. Értelemszerűen fényes, napsütötte irodába fénykedvelő növényeket válasszunk, míg sötétebb, hűvösebb helyiségekbe olyanokat, amelyek ilyen körülmények között érzik jól magukat.

Irodatakarítás és dísznövények

Nem csak az irodatakarítás szempontjából, de a mindennapos munkavégzés optimalizálása miatt is érdemes alaposan átgondolni a futónövények beszerzését és elhelyezését. A gyorsan növekvő fajták hamar benőhetik a ritkábban használt polcokat, akár aktákat, idővel folyton útban lesznek, visszaszedésük körülményes, akárcsak környezetük tisztán tartása. Amennyiben ragaszkodunk a futónövényekhez, úgy válasszuk az erősebb, fásabb szárú és lassabb növekedésű fajokat, mint amilyen a borostyán, és gondoskodjunk számukra a növekedéséhez szükséges felületről is. Az instabil állású növényeket is érdemes mellőzni. A vastag, lándzsás levelű szanzavéra például csak nagyon apró gyökerekkel kapaszkodik a földjébe és könnyen kidőlhet belőle. Ez éppúgy kellemetlenségeket okozhat a munkatársaknak, mint az iroda vendégeinek és az iroda takarítását végző szakembereknek. A cserepéből kibukó, kihajló növényekkel is jobb eltávolítani az irodákból. A miniatűr fákkal már kísérletezhetünk, de nem árt észben tartani, hogy az apró levelű fajok lombozatán idővel jelentős mennyiségű por gyűlik össze, aminek fáradtságos letakarítása ritkán szerepel az irodatakarítási megállapodásokban. Nem csak kezelhetőbbek, de egy irodába általában mutatósabbak is a határozott vonalú, nagylevelű, látványos fajok, mint például a vitorlavirág, a sárkányfafélék, a bunkóliliomok vagy a különféle pálmák. Egy professzionális irodatakarító cégnek pedig nem okozhat semmiféle gondot jelenlétük.