Miért hagy foltot a víz?

Vízköves felületek

Irodatakarítás közben rengeteg vízkővel van dolgunk. Az emberek jelentős része nem tulajdonít elég nagy jelentőséget a vízkő eltávolításának vagy a lerakódás megakadályozásának, így néhol olyan szintű vízkövesedést tapasztaltunk, mely már csapok, berendezések károsodásához is vezethet.
Rendszeres irodatakarítás igénylésével a vízkő probléma megszűnik, ugyanis már a heti takarítás is elegendő ahhoz, hogy a csapok, vizes területek makulátlan csillogását élvezzük. Takarítócégként alapvetőnek tartjuk, hogy ne csak tiszta, higiénikus, de esztétikus eredményt produkáljunk napról napra vagy hétről hétre, sőt az eseti takarítások alkalmával is.
Az irodatakarítás Budapest és vonzáskörzetében hatalmas mennyiségű megrendelést eredményez, így széles képünk van arról, milyen fővárosunk vízkő helyzete. Sajnos siralmas, és most ennek javítására szeretnénk felhívni a figyelmet. A vízkőoldás nem bonyolult feladat, azonban ha későn vesszük észre a bajt, könnyedén komoly beruházás fogja követni. Új kávéfőző, új mosogatógép, csőrepedés esetén pedig komoly vízvezetékszerelési munkálatok.

Mi az a vízkő?

ecet csaptelep tisztításA vízkő az a lerakódás, mely először matt, később fehér foltokat eredményez a vízzel érintkező felületeken. A lerakódást a vízben található, onnan kivált anyagok (ásványi anyagok főleg) okozzák. Ezeket a lerakódások hamar tönkretehetik a háztartási gépeket főleg mosógépet, mosogatógépet és kávéfőzőt. A csövekben szűkületet, lerakódást, majd a cső elrepedését okozhatják. Esetünkben irodai kávéfőző, sok helyen irodai mosogatógép szerepel a “kínálatban”.

A csapvíz rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, sokszor még többet is, mint a palackozott ásványvizek. Nagy mennyisésgben található benne kálcium-karbonát és magnézium-karbonát, melyet a a szén-dioxid vízzel alkotott hidrogén-karbonátja tart az átlátszó folyadékban. A szén-dioxid nyomáscsökkenés vagy hőmérséklet növekedés hatására elillan a vízből, így a bent tartott különböző karbonátok kiválnak és lerakódnak.
A víz keménységi fokát a benne oldott karbonátok mennyisége adja. Országunkban legtöbb helyen nem vészes a helyzet, azonban ahol víz van, ott kisebb-nagyobb mértékben lerakódás is.

A rendszeres irodatakarítás csempetisztítással a mellékhelyiségek, vizes blokkok vízkőtelenítését is jelenti, azonban a vízzel kapcsolatos gépek vízkőmentesítésére külön szakember szükséges. Ami viszont ennél is fontosabb, az a megelőzés. A megfelelő használat, az időnkénti ecetes átmosás sokat segíthet a lerakódás elkerülésében. Figyeljünk oda berendezéseinkre, a megfelelő karbantartással hosszú ideig élvezhetjük hasznukat.

A vízkő lerakódás duguláshoz is vezethet, valamit egyáltalán nem higiénikus állapotokat eredményezhet, amennyiben a vízkő egyenetlen felületén egyéb lerakódások is megjelennek, melyek kiváló baktériumtenyészetek.