Kezdjük észrevenni, hogy lassan eláraszt minket a szemét. A rengeteg hulladék, mely a különböző csomagolóanyagok, egyszerhasználatos eszközök mellett a legváltozatosabb összetételt tudja mutatni, már elárasztotta vizeinket, földjeinket. Az állatok rendkívüli károkat szenednek miattunk, ahogy mi magunk is folyamatosan saját trehányságunk levét isszuk. Szó szerint, hiszen a vízből már kimutatták a környezetszennyezésünk okán belekerült mikroműanyagokat.

A műanyagmentes július egy remek kezdeményezés, mely jelentő eredményeket hozhat, de önmagában koránt sem eleget. Mi adunk néhány trükköt, hogy az irodai élet, az irodatakarítás, és a dolgos hétköznapok miként lehetnek kicsit „zöldebbek”.

kornyezettudatossag_zold_julius

Egyszerhasználatos helyett tartósat!

Mindig ásványvizet veszel vagy valami cukros löttyöt? Elvitelre kéred a kávét papírpohárban, műanyag fedővel és keverőpálcával? Szívószállal iszol? A pékségbe átugorva zacskóba teszed a finomságokat? Bolti salátát veszel, műanyagoba adagolt öntettel és műanyag evőeszközökkel? Nem kell elhagynod kedvelt szokásaidat, nem kell lemondanod kedvenc italaidról és ételeidről, ám kevés odafigyeléssel megspórolhatod a műanyagszennyezést. Mit szerezz be ehhez?

  • Kulacs
  • Hordozható kávésbögre tetővel
  • Fém szívószál
  • Textilzsákok bevásárláshoz
  • Utazós evőeszközkészlet
  • Ételhordó/tárol

Irodatakarítás környezetkímélően?

Takarítócégként nálunk az irodatakarítás és bármely típusú ingatlan takarítása az odafigyelésre, a pazarlás elkerülésére épül amellett, hogy maximálisan tiszta, higiénikus környezetet teremtünk. Irodai dolgozóként, takarító személyzet vagy takarítócég nélkül is lehet óvatosabban bánni az takarítóeszközökkel, takarékosan a takarítószerekkel.

kornyezetszennyezes

Mindig csak annyit, amennyi szükséges. A háziasszonyok, egyszemélyes takarítók, munkájukat nem szívvel – lélekkel végző hivatásos takarítók között van két nagylétszámú csoport, melynek tagjai nem megfelelően bánnak eszközeikkel és szereikkel. A rajtuk kívül esők sokkal kisebb létszámban vannak és ők azok, akik a lehető leggazdaságosabban, leghatékonyabban végzik munkájukat.

A két nagy csoport a pazarlók és a spórolók. A pazarlók nem adagolnak, csak belelöttyintik a felmosófolyadékot a vízbe, jó gazdagon. Ők fél flakon mosogatószert elhasználnak egy átlagos mosogatáshoz, a szanitertisztítót pedig ész nélkül fújják, remélve, hogy ha már folyik a fajanszon és csapokon, alig kell majd vele dolgozni. A spórlók pedig ennek szöges ellentétei. A tisztítószereket épphogy megmutatják a felületeknek, az eszközöket addig használják, míg fizikailag tönkre nem mennek.

Hogyan csináld jól? Egyszerű. mindig csak annyi tisztítószert használj, amennyit szükséges. Egy cseppel se többet A takarítóeszközöket használd egészen addig, de csakis addig, míg higiénikusak és alkalmasak arra, hogy maximális tisztaságot érj el velük. Ezen kívül nagyon sokat teszel a környezetedért, ha környezettudatosan válogatod eszközeidet és takarítószereidet. Rengeteg zöld tisztítószer létezik, ahogy bambusz vagy kókuszrost eszközök is.