A mosogatás talán az egyik legjobban utált és halogatott házimunka, amit valaha ismertünk. A legáltalánosabb ma Magyarországon a mosogatószivacsos, kézzel történő mosogatás. Ehhez legtöbben még a szokványos, kétoldalú (sima és dörzsis) szintetikus, színes mosogatószivacsokat használják. Ezeket egyéb háztartási munkákra, dolgok lemosására, kimosására is használhatunk. Egyébként hatékonyság szempontjából remek eszköz, irodatakarítás során mi is használunk ilyesmiket.

A hagyományos, színes mosogatószivacsok

kornyezetbarat_mosogatas

Takarítócég lévén számos helyen megfordulva azt tapasztaljuk, hogy mindenhol jelen van. Van belőle a mosogató mellett, van belőle a tisztítóeszközös raktárban, szárad egy lavórban. Ezek a szintetikus mosogatószivacsok sem egyformák. Minőségre, formára, méretre is különbözőek. A háztartásokban rengeteg szivacs kerül a kukába. van ennek egy folyamata, melyről mémek is készültek, de az a helyzet, hogy az alapjuk igencsak valós. A szivacsot mosogatáshoz használjuk, majd konyhai takarításhoz, később a wc tisztításához használják. Ez nem túl jó megoldás, munkahelyeken tilos is. Munkahelyi környezetben minden esetben, minden helyiségnem más és más takarítóeszközökre van szüksége. Még a felmosó sem lehet ugyanaz, nem hogy a szivacs vagy a törlőruha. Sajnos akár otthoni, akár munkahelyi környezetet nézünk, a hagyományos mosogatószivacsokból tonnányi kerül a kukába hetente, pedig egyenként pihekönnyűek. Pedig számos alternatívát lehet hozni, amivel mosogathatunk, takaríthatunk. Mi most néhány környezettudatos lehetőséggel igyekszünk zöldebb módokat mutatni a mosogatás mindennapos procedúrájához.

Környezettudatos mosogatószivacsok és más mosogató eszközök

szintetikus_mosogatoszivacs

Mosogatáshoz többféle alternatíva választható, ha szeretnénk a hagyományos szintetikus szivacsokat lecserélni. Egyes szivacsok anyagukat tekintve környezetbarátak, mint például a kókuszrost szivacs vagy az agávés rostból, kenderből készített mosogatóeszközök. Ezen kívül találhatunk tartóssággal környezetbarátabbá váló megoldásokat, mint a hosszú ideig használható szilikon mosogatóeszköz, melyet nem kell hetente lecserélni. Igaz, műanyagból készült, így inkább választhatjuk helyette a természetes anyagból készült keféket is.

A régóta ismert luffa szivacs leginkább kozmetikai, testápolási célokra használt eszköz volt. A fürdőszobák legtöbbjében megtalálható volt és megtalálható ma is, de ma már beszivárgott a konyhába, a takarításba is. Ez is egy tartós eszköz, ráadásul könnyen tisztítható és lebomló, környezetbarát megoldás.

A munkahelyi takarításra, főleg takarítócégként csak bizonyos mértékben kísérletezhetünk új megoldásokkal, mivel a higiéniára konkrét jogszabályi előírások vonatkoznak. Azonban még így is van lehetőségünk különböző, környezetbarát, természetes takarítóeszközöket, tisztítószereket bevetni, melyek egyre elterjedtebbek, elfogadottabbak és egyre több üzletben szélesedő kínálatban megtalálhatóak.