Mivel takarítsunk? /Takarítás természetesen/

Azt hiszem, abban biztosan megegyezhetünk, hogy takarításra szükség van. Mikor és mennyi, az már egyéniség, vagy igény kérdése.  Az évi 2, vagy esetleg évszakonkénti (4) nagytakarításon kívül van, aki hetente van, aki gyakrabban takarít.

A mennyit kérdését azért nem feszegetném tovább, mert azt a saját komfort érzetünk diktálja. A miért elsősorban higiéniai szempontból, illetve a lakás egyfajta felfrissítése miatt is fontos. A sok modern és nagyszerű tisztítószer hasznosságát nem vitatom, hiszen amellett, hogy nagyszerűen megfelelnek annak, amire kell, kifogástalan munkát lehet végezni velük és egyre nagyszerűbb illatokban választhatóak. Bár miután minden terület, felület takarításához több féle tisztítószert használunk, (külön a padlóra, mást a parkettára, mást a szőnyegre, és mást a bútor felületre, külön a wc fertőtlenítésére és vízkőtelenítésére, külön a főzőlapra, külön a sütőre stb.) sok esetben így sem az ára, sem pedig a hely igénye nem utolsó szempont. Tudnunk kell, hogy háztartásunkba sok olyan dolog van, mely nagyon nagy hasznunkra lehet a takarítás során.

Nagyon sokan a természetes dolgok felhasználását részesítik előnyben és ők is arra a tisztaságra és csillogásra vágynak, mint vegyszert használó társaik, biotermékek bevetésével kívánják elérni ugyanazt a hatást. Van, akit a környezet tudatosság van, akit a vegyszerektől való idegenkedés, esetleg a vegyszerek okozta allergia vezérel és van, aki egyszerűen csak igyekszik kevesebb pénzből kihozni. Nem csak természetes, de nagyon sokoldalú segítőként, igaz barátunkká válhat az ecet, ami nem csak tisztit, vízkőtelenít, de szagtalanít és frissít is.

A teljesség igénye nélkül említenék meg pár helyet, dolgot, ahol fantasztikus hatást érhetünk el az ecet használatával. Használhatjuk tehát:

Ablaktisztításhoz – Ha az ablak vagy tükrök lemosásához használandó vízhez egy pici ecetet adunk, nem csak fényessé, de foltmentessé is válik a felület.

Szőnyegtisztításhoz – Ha a szőnyeg súrolását ecetes vízzel végzed, szép tiszta lesz a szőnyegünk és a színe is élénkebbé válik.

Vízkőtelenítéshez – Ha hatékony vízkő eltávolítóra van szükségünk, wc-ben, fürdőszobában, használjunk ecetet, öntsünk kevés ecetet a vízkőves felületre, hagyjuk rajta pár percig, majd mossuk le.  A vízforraló vagy kávéfőző vízkőtelenítéséhez is használhatunk ecetet, töltsük fel vízzel, öntsünk, bele ecetet, indítsuk el és ezt kb.kétszer ismételjük, majd öblítsük ki bő vízzel.

Penész eltávolításhoz – Töröljük le ecetes ronggyal a penészes felületet, majd várjunk pár percet, és utána töröljük szárazra az ecettel áttörölt területet.

Kutyapisi szagának eltűntetéséhez – A „meglepetés” feltakarítását követően, öntsük a területre ecetet, hagyjuk hatni pár percig, majd töröljük fel.

Láthatjuk tehát az ecet sokoldalúságát, hogy milyen egyszerű megoldás és, hogy milyen sok területen használhatjuk eredményesen. Fontos, hogy a háztartásunkban az eceten kívül sok más természetes, környezet barát dolog van, ami tisztít, fertőtlenít és szagtalanít. Pár dolgot említenék, leginkább olyanokat, amiről azt gondolom, hogy takarítással kapcsolatban is ismert és népszerű, ilyen például a szódabikarbóna, a citrom, vagy a mosószóda.

Mind a négy dolog egymagában, mármint eredeti formájában is remekül használható, úgy ahogy ezt az ecet esetében is írtam, használhatjuk őket vízzel hígított formában is és valami mással kombinálva paszta esetleg folyadékként.

Hűtő és mikrohullámú sütő tisztításához használható például az eceten kívül a citrom és a szódabikarbóna is.

Vannak azonban meglepő, vagy megmosolyogtatónak nevezhető dolgok is, ilyen például WC tisztítása kólával. Csodás vízkőmentes wc lesz az eredmény, a kóla remekül oldja a vízkövet.

Remélem, hogy sikerült megmutatnom, illetve rávilágítanom arra, hogy vegyszerek nélkül is tökéletes takarítás tudunk véghezvinni, és semmiféle nagydologra nincs szükség hozzá, csak és kizárólag a konyhánkban amúgy is megtalálható, napi szinten használt dolgokra.