Takarítócég és személyes rendszeretet

Bár az irodatakarítás feladatát teljes körűen vállalják az erre szakosodott vállalkozások, az iroda dolgozóinak is illik betartaniuk bizonyos szabályokat, ha szép, tiszta és higiénikus munkakörnyezetben szeretnének dolgozni. A legfontosabb tennivalók a szemét kezelésével függenek össze. Aki alapvetően szereti a tisztaságot és rendet, valószínűleg nem fogja szétdobáni a szemetét. sajnos azonban vannak, akik mentesítve érzik magukat a kulturált viselkedéstől, ha az irodát takarítócég takarítja.

Irodai szemetes

A legtöbb irodában kétféle szemétgyűjtő edény található, egy általános, jellemzően pedállal, lábbal nyitható konyhai kuka és a munkaállomások mellett elhelyezett szemétkosár. Az előbbibe bármilyen szemét kerülhet, de elsősorban az étkezések nyomainak gyűjtőhelyéül szolgál, míg a másik alapvetően csak a papírhulladék tárolására alkalmas. Az irodatakarítást végző cég munkatársai természetesen mindkettő szemetes edényt rendszeresen kiürítik, azonban ez az egyszerű rutinfeladat sok kellemetlenséggel járhat, ha az irodában dolgozók nem tartanak be néhány egyszerű szabályt.

így dobd ki a szemetet

A legfontosabb ezek közül, hogy bármilyen nedves, ragacsos szemetet, ételmaradékot csak szemeteszsákkal kibélelt kukába dobjunk. Így a szemetes kiürítése másodpercek alatt elvégezhető, az irodatakarítást végző személyzet eltávolítja a megtelt szemeteszsákot és egy újat helyez el a kukában. Előfordul azonban, hogy egyesek akkor is könnyedén beleszórják szemetüket a szemetes edénybe, ha abban nincs nejlonzacskó. Ilyenkor a lerágott almacsutka, narancshéj, morzsa összekeni az edény belső oldalát, ragacsos foltokat képez, amely aztán úgy szárad meg rövid idő alatt, hogy további, száraz szennyeződéseket is magához ragaszt. Az ilyen ragacsokat, a szétfolyt kávécseppeket, szétszóródott morzsákat aztán csak fáradtságos munkával lehet eltávolítani és a kuka kiürítésének félperces művelete tízperces súrolásnak, törlésnek adja át a helyét és nem túl hízelgő bizonyítványt állít ki az irodában dolgozók kulturális színvonaláról.

Ugyanez történik akkor is, ha valamilyen oknál fogva a papírkosárban landol a ragacsos ételmaradék vagy szétfolyó tintát eresztő toll. Az efféle szennyeződéseket sok munkával lehet csak eltávolítani a papírkosarak oldaláról, különösen a rácsos kialakítású darabokról. Arról nem beszélve, hogy az így kezelt szerves szemét szaga rövid idő alatt belengi az irodát is.

 
Mindezt elkerülhetjük, ha kicsit odafigyelünk arra, hogy hová dobjuk ki a szemetünket, és ha esetleg megtelt a szemeteszsák, akkor előveszünk egy újat és nem a telit igyekszünk tovább tömni. Kevésbé zavaró, amikor olyan üres flakonokkal telnek meg a kukák, amelyeket nem nyomtak össze használóik. Természetesen ezek eltávolítása és kezelése sem okoz gondot az irodatakarítást végző cégnek, de mindenki jobban jár, ha tömörítjük az ilyen hulladékot. Így a kollégáink szemetének is jut hely a kukában és a szemeteszsákon is spórolunk. Kis odafigyeléssel a szemétkezelés nem csak az irodatakarító cégnek jelent könnyebbséget, hanem eleve jobb munkakörülményeket idéz elő és kíméli környezetünket is.