A hűtő alapvetően az otthonok tartozéka, azonban számos munkahely, főleg az iroda tart fenn konyhát, ahol alapvető szükséglet egy megfelelő méretű hűtőszekrény. Ma már rendkívül csendes hűtőket lehet kapni, azonban mindegyik gépben megvan a potenciál a „zúgóssá” válásra. Ahogy otthoni környezetünkben, úgy akár munkahelyünkön, az irodában is rendkívül zavaró lehet egy zúgó hűtő. Ha nem szeretnél szerelőt hívni hűtőnk csendesítésére, olvass tovább, mert adunk pár tippet és részletes útmutatót a probléma megoldására.

huto_zugasa_ellen

Hangos hűtő ellen

A hűtő zúgása, a légkondicionáló berendezések hangjához hasonlóan sokakat zavarhat. Sőt, vannak, akik egyenesen idegbajt kapnak tőle. Ez a zúgás egyébként valóban gondot jelenthet és nem csak alacsony tűrőképességről, hisztiről van szó, ha munkatársunk idegesen panaszkodik az őt érő, romboló hatásra. A különböző elektromos berendezések akár infrahangot is sugározhatnak, ami depressziót, szorongást, idegességet, fejfájást idéz elő. Viszonylag ritka, hogy egy hűtőszekrény elérje azt a zúgási frekvenciát és intenzitás, amivel komoly problémát okoz, ám ha valakit a hang akadályoz a munkavégzésben, hangulatát, mentális és lelkiállapotát negatív irányba befolyásolja, fontos megtenni a szükséges lépéseket a hang megszüntetésére vagy legalább mérséklésére.

Az új eszköz vásárlása nem mindig megoldható, valamint nem is feltétlenül szükséges, mégkevésbé környezetbarát. A zúgás sok esetben csökkenthető vagy meg is szüntethető szerelő segítségével, alkatrészcserével vagy jobb esetben saját kezűleg. Most az utóbbi megoldást mutatjuk be, melyet érdemes kipróbálni, mielőtt komolyabb lépésekre szánjuk el magunkat.

Hűtőcsendesítés házilag

A hűtőszekrény zúgása vagy a motorból indul ki, vagy a hőleadó rács és az ahhoz kapcsolódó csőrendszer a hibás.

Ha a motor miatt zúg a hűtőnk, akkor a hangot a forgó alkatrész elmozdulása, meghibásodása, kiegyensúlyozottságának törése okozza. Könnyen meglehet, hogy gyárilag sem volt tökéletes, de az egyenetlen talajon való elhelyezés idővel biztosan megteszi a magáét. A forgórész nem kiegyensúlyozott mozgása rezonanciába hozza az egész szerkezetet, így az csörög, zörög, zizeg, zúg. A megoldás lépései a következők:

Húzd ki a hűtőt a csatlakozóból és a helyéről is, hogy hozzáférjünk a hátuljához. Ha nagy szerencséd van, a hőleadó rácsban találsz valamit, például evőeszközt, ami valamikor beesett és az zenél neked. Ha ezt eltávolítjuk, lehetséges, hogy meg is szüntetted a zúgást. De ez az esetek kis részében van így.

Ha nincs villa a rácsban, akkor ütögesd a hűtő oldalát, mozgasd a szerkezetet és figyelj a hangokra. A kompresszor motorjának rögzítés rossz, ha rázkódás hatására rezeg vagy kattog. Szabad mozognia, szükséges is, ezért gumibakokon áll, azonban nem adhatna ki hangot.

Ha hangokat tapasztalsz a hűtőszekrény mozgatása, ütögetése során, ellenőrizd a kompresszor motorjának gumibakjait! Ha elöregedettnek, rongáltnak látod őket, ideje egy cserének. Esetleg ezzel már meg is oldod a zúgás problémáját. Ha a gumibakok látszólag épek, csavarjaik meghúzásával fixálhatod a motor helyzetét. Ez is elegendő lehet a hűtő zúgás megszüntetésére.

A lényeg, hogy a kompresszor lábai ne érintkezzenek közvetlenül a tartószerkezettel és a tengely kiegyensúlyozott állásba kerüljön. Ha a motor okozta a bajt, a helyzet megoldás után érdemes a hűtőszekrényt kiegyensúlyozni és/vagy direkt erre a célra gyártott gumialátétre állítani. Ezt az alátétet nagyobb barkács áruházakban vagy elektronikai áruházakban, webáruházakban tudod beszerezni.

Amennyiben nem a motor volt a ludas, ellenőrizd a hőleadó rácsot és az ahhoz kapcsolódó csöveket. A kompresszor rezgése miatt ez a rendszer a hűtőszekrény házától távolabb helyezkedik el, rugalmasan, általában gumiszalaggal felfüggesztve. A gumiszalagok és egyéb rugalmas felfüggesztő eszközök elavulnak, elhasználódnak, leszakadnak így a rács és a csőrendszer a hűtő hátfalához ér, így keltve zúgó, búgó rezonanciát. Függeszd fel ismét a rácsokat, a hűtő falához érő vezetékeket pedig szivacsféleséggel válaszd el a hűtőtől.

Szintén zajt okozhat, ha a hűtőszekrény túl közel helyezkedik el egy másik szekrény, bútor vagy akár a fal, futó csővezeték mellett. Győződj meg róla, hogy a minimális rezgés semmilyen más berendezésre, felületre nem terjedhet át. Ugyanúgy zajos a hűtő tetejére halmozott holmi. Érdemes nem tárolófelületként használni a hűtő tetejét.

Amennyiben minden eshetőséget megnéztél és megtetted a felsorolt lépéseket, de hűtőd még mindig zajos, már csak a szerelő segíthet.