Az őszi lombhullás sokaknak okoz fejfájást, mivel jelentős munka bizonyos területekről összeszedni. Az összeszedés után pedig nagy fejtörést okozhat, hogy mit kezdjünk a nagy halom színes levéllel. A zöldterület gondozás Budapest és Pest megye területén nekünk is átadható őszi munka, így a probléma egy csapással megszűnik. Azonban mi van akkor, mikor csak kis terület érintett vagy önállóan szeretnénk kezelni a helyzetet? Mi van a környezetvédelmi szempontokkal? Zöldterület gondozásról, őszi kerti munkákról és a lehullott falevelek sorsáról szól legújabb bejegyzésünk.

Hol zavaró a falevél?

oszi_kertrendezes

Az őszi falevelek csodás látványt nyújtanak. Befednek egész parkokat, udvarokat, de a fákkal szegélyezett tavak is levélgúnyába bújhatnak egy időre. Utóbbi meglepő látvány és koránt sem veszélytelen, ha ismeretlen területen járva csak a falevél mezőt látjuk, mit sem tudunk az alatta lévő víztömegről. A színes falevelek azonban járdákra, felhajtókra, emberi közlekedésre szánt, betonozott, kövezett felületekre éppúgy hullanak. És bár természetesek, okozhatnak komoly gondokat. A kövezett, betonozott vagy akár más burkolattal fedett felületeken a nedves falevél nagyon csúszik. Így válik balesetveszélyessé, ami sehol sem pozitívum, azonban munkahelyek udvarán, üzletek előtt jogi következményeket is vonhat maga után egy-egy ilyen baleset. Ahogy télen a havat és jeget, úgy ősszel a könnyen csúszóssá váló faleveleket is el kell távolítani ezekről a felületekről. Amennyiben nagy területről van szó, vagy egyszerűen csak nem szeretne ezzel bíbelődni, ránk egész Pest megyében lehet számítani. A zöldterület gondozás magába foglalja a megfelelő falevél menedzsmentet, de akár önmagában is kérhető a falevelek „elintézése”.

Mit tehetünk az őszi falevéllel?

Oszi_zoldterulet_gondozas

Az őszi falevelek összegereblyézése, összegyűjtése valamilyen módon az első lépés. No de mi történik az összegyűjtött halommal? Vannak, akik bezsákolják és kukába dobják. Ez az egyik legrosszabb megoldás, hiszen a falevél természetes anyag, lebomlik, táplálja a talajt, ezért kimondottan káros tevékenység a le nem bomló nejlonba pakolva hulladékként kezelni. A zöldhulladék elszállítás sok területen elérhető és az őszi időszakban önkormányzatonként változó, hogy milyen segítséget nyújtanak e téren. vannak helyek, ahol leadható a zöldhulladék, így oda bevinni a kukahasználat helyett sokkal jobb megoldás.

Előfordul azonban, hogy az összegyűjtött faleveleket elégetik. A falevél égetés időnként és helyenként kimondottan tilos, azonban sajnálatos módon még van, aki ezzel a lehetőséggel élve konkrétan kártékony tevékenységet folytat. A falevél nem szemét. A falevél természetes, olyan mint a levegő, mint a fű, mint a virágok. lehullva tápanyaggá alakul a növények számára és azokon a területeken kívül, ahol csúszásveszély miatt fontos összeszedni, semmilyen hátránya nincs. Sőt! Természetesen ott, ahol esztétikai szempontokat veszünk figyelembe, szintén fontos az őszi falevél összegyűjtése, és ez jobbára rendben is van így. Azonban sem az égetés, sem a kukába helyezés nem elfogadható viselkedés, így inkább figyeljük, mikor van lehetőség a zöldhulladék elszállítására vagy adjuk le ott, ahol ezt lehet, esetleg egyszerűen csak húzzuk el egy olyan területre a halmot, ahol nem zavar. hadd jusson vissza a természetbe az, ami az övé és hadd táplálja önmagát!

Amennyiben környezettudatosan szeretne megszabadulni az őszi falevelek gondjától, hívjon minket bizalommal! Irodatakarítás mellett elérhető szolgáltatásunk a zöldterület gondozás Budapesten és Pest megyében vagy akár kicsit távolabb is, megbeszélés alapján.