A heti takarítás számos esetben elegendő lehet egy iroda vagy más munkahely rendben tartásához. A tisztán tartás már más kérdés, de erre is kitérünk majd. Több szempontot is figyelembe kell venni, mikor megállapítjuk, milyen gyakorisággal szükséges a takarítócég munkája. Van, ahol naponta többször is kell a profi kéz, míg máshol heti egy alkalommal is fenntartható a rend. Akad, ahol az eseti takarítás is kielégítő megoldást kínál, míg máshol ez az elvárt higiéniai fokozatot sem tudná megadni. Minden takarítás egyedi, minden munkahelyi igény több összetevőből áll. Ha nehéz a döntés, mi hosszú évek tapasztalatára hagyatkozva fel tudjuk mérni, hányszor van szükség ránk egy adott helyen. Természetesen a megrendelőé a végszó, így ha szerintünk napi takarítás kéne, de havi egyszer kérnek minket, akkor mi havi egyszer megyünk és végzünk színvonalas munkát, legyen szó bármiről a takarításon belül.

heti_takaritas_heti_egyszer

Mikor ideális megoldás a takarítás heti egy alkalommal?

Olyan munkahelyeken, ahol kicsi a dolgozói létszám, ahol kicsi vagy egyáltalán nincs is ügyfélforgalom, elegendő lehet a heti egyszeri profi takarítás is. A porosodás ennyi idő alatt bőven eléri a kritikus szintet, ám még épp időben vagyunk, így egész héten elfogadható állapotok uralkodnak. Természetesen azután, hogy mi kitakarítottunk, pár napig még az elfogadhatónál sokkal magasabb színvonalon lesz a tisztaság. De ugye semmi sem tart örökké és ez a tisztaságra, portalan felületekre fokozottan igaz. Amint letöröljük, a por újból elkezd lerakódni, hiszen a levegő teli van vele és mindig száll innen oda, onnan ide. Folyamatosan prosodunk, szöszsösödünk. Az ablakok is piszkolódnak, a padló, a kárpitok szintúgy. A vizes helyiségekről nem is beszélve, melyek fokozottan fontos pontok takarítási, higiéniai szempontból. A vízkőtelenítés is heti munka. Ha ennél tovább halogatjuk, sokkal nehezebb megszabadulni tőle és sajnos nagyon látványosan rakódik csapokra, mosdókagylókra, sőt a csempére is.

Nagyon fontos, hogy egy-egy munkahelyen, főleg irodákban, azért hetente legalább egyszer történjen nagyobb, átfogó takarítás. Ám emellett van, amit naponta tisztítani kell. Ha nem is takarítócég segítségével, de fertőtleníteni mindenképpen szükséges.

heti_takaritas_fertotlenites

Mit kell minden nap megtisztítani?

Ha napi takarítás helyett irodánk, munkahelyünk számára kielégítő végeredményt nyújt a heti egyszeri profi takarítás is, akkor is akadnak olyan pontok, amiknek mindennapi tisztítását fontos volna megoldani. Sőt, lényegében előírás is. Ilyen pontok a mosdók és a konyha. A mellékhelyiségek fertőtlenítése még a legkisebb létszámú, ügyfélforgalmat mellőző munkahelyeken is sarkalatos pont. Nagyon veszélyes dolog figyelmen kívül hagyni a higiéniai előírásokat. A WC, a mosdó fertőtlenítése alapvetően minden nap szükséges. Ha heti takarításra érkezik a takarítócég, akkor a napi fertőtlenítő feladatok ellátására kell valami megoldást találni. Ez lehet az egyik munkatárs, aki elvállalja vagy napi beosztásban mindig másé a feladat, de kihagyni nem tanácsos, sőt, tulajdonképpen nem is szabad.

Ha viszont senki nem szívesen takarít munka után vagy munkaidőn belül pluszfeladatként inkább kihagyná, érdemes megállapodni takarítócéggel a folyamatos higiénia fenntartása érdekében. Főleg mostanában.