Takarítócégként a mosogatószer számunkra nem csak egy alapvetőség, melyről elég tudnunk, hogyan érjük el vele célunkat. A háztartásban nincs szükség arra, hogy minden takarításhoz használt tárgy, eszköz, szer beható ismeretével rendelkezzünk. Azonban profi takarítóként, főleg takarítószolgálat munkatársaiként, vezetőiként fontos, hogy a lehető legmélyrehatóbban tanulmányozzuk munkánk minden aspektusát. Így hát mi tisztában vagyunk vele, miből áll a mosogatószer és miért tisztít. Fogadjunk, hogy tudunk e téren új és érdekes információkkal szolgálni!

mosogatoszer_mibol_all

A mosogatószer jellemzői

A mosogatószerek feladata, hogy zsíroldó és fertőtlenítő hatásukkal megtisztítsák konyhai eszközeinket. (A nem balzsamos mosogatószerek alkalmasak ablak és üveg felületek tisztítására is, de ez egy külön tippek-trükkök cikket érdemel.) Vegyipari termékekről van szó, melyek erős zsíroldó hatásuk mellett nem tűzveszélyesek és nem minősülnek veszélyes hulladéknak, durva vegyszernek. Ha az elégtelen öblítés következményeként mosogatószeres pohárból iszunk, vagy mosogatószer maradvány jut szervezetünkbe egy rosszul elöblített kanálról, aligha fogjuk érezni negatív hatásait. Ennek ellenére szigorúan tilos a mosogatószer fogyasztása! Főleg olyan mosogatószeré, amelynek gyártóját, összetételét, hatását nem ismerjük. nem vicces, nem lehet humorforrás valakit mosogatószeres étellel, itallal kínálni!

Ma már a legtöbb mosogatószer összetétele bőrbarát, így óvja a kéz erős, de érzékeny bőrét. A bőr hidrolipid rétegének egyensúlya nagyon fontos, ezért hiába a kézkímélő mosogatószer, nekünk az az elvünk, hogy mosogatni csak gumikesztyűben! Takarítócég lévén mi több okból is így cselekszünk, akár irodatakarítás során mosogatunk, akár más típusú takarításnál kerül sor konyhai eszközök tisztítására.

mosogatoszer_osszetetele

A mosogatószer összetétele

A mosogatószereket 5-8 összetevőtípusból keverik ki. Az összetételnél típusonként, márkánként vannak eltérések. A kézi mosogatáshoz használt szerekkel szemben a mosogatógéphez készült mosogatószerek több összetevővel bírnak. Minden megbízható gyártótól származó mosogatószerben van:

  • Felületaktív anyag: emulgeáló hatású, zsíroldó összetevő, mely hideg és meleg vízben egyaránt kifejti hatását. (A zsíroldást – ha csak nem hideg zsíroldót használunk – a meleg segíti.)
  • Fertőtlenítő anyag: A mikroorganizmusok elpusztítását célzó adalék, mely fertőzések, megbetegedések elleni védelmet nyújt, egészségünket szolgálja.
  • Sűrítőanyag: Valamilyen sűrítő összetevőre szükség van ahhoz, hogy jól oldódó, gazdaságos halmazállapot jöjjön létre, mely könnyedén használható vizes közegben.
  • Színezék
  • Illatanyag
  • Bőrvédő adalék: A pH-semleges mosogatószerek használatával a mosogatás kevésbé viseli meg a kézbőrt. (Mosogatószer kiválasztása előtt olvassuk el a címkét!)

A mosogatógépbe szánt mosogatószerek (folyékony, kapszula) a következőket tartalmazzák a fentieken kívül:

  • Vízlágyító: A mosogatógép élettartamának meghosszabbítását elősegítő vízlágyítók a vízkövesedést igyekeznek gátolni.
  • Habzásgátló: A mosogatógépeknél fontos, hogy mérsékelt habzású szerrel működjenek, mert különben megeshet, hogy a mosogatóvíz kihabzik a gépből.

A mosogatószerek, függetlenül attól, hogy gépi vagy kézi használatra készültek, gyakran tartalmaznak citromsavat vagy ecetet, melyekkel a zsíroldó, vízlágyító és fertőtlenítő hatást fokozzák.

Mindig csak megbízható gyártótól származó mosogatószert használjunk és tartsuk be a flakonon olvasható előírásokat!