Biztosan sokan hallottak már a Ritz Tibor szakértő által kidolgozott Aranylépés módszerről. De mi ez? Tulajdonképpen arról van szó, hogy egy olyan takarítási útmutató, ami 4, egymással felcserélhetetlen lépésre osztja az elvégzendő munkát. Logikus és nem is feltétlenül kell hozzá képzés, hogy így csináljuk, hiszen alapvetően nagyrészünk otthon is így takarít. De ha már szakmaiság, akkor érdemes lefektetni az alapokat. Nézzük, mi is ez az Aranylépés és alapvetően milyen mozzanatokból áll a hatékony takarítás!

Előkészítés

Az Aranylépés és a logikus, észszerű takarítás első lépése a nagyobb szennyeződések eltávolítása, például seprő, törlő vagy előöblítési módszerekkel. Ez a lépés biztosítja, hogy a felület mentes legyen a durva szennyeződésektől, amelyek akadályozhatnák a tisztítószerek hatékonyságát. Az előkészítés során fontos a laza törmelékek, por, élelmiszermaradékok és más látható szennyeződések eltávolítása. A felületek előkészítése javítja a következő lépések hatékonyságát, mivel a tisztítószerek közvetlenül érintkezhetnek a felülettel anélkül, hogy a szennyeződések akadályoznák a tisztítást​.

Főtisztítás, az Aranylépés második mozzanata

A 4 Aranylépés második mozzanata során a zsírok és szennyeződések eltávolítása különféle tisztítószerek, például detergensek segítségével történik. A főtisztítás során a felület alaposan meg van tisztítva, hogy eltávolítsák az összes maradványt. A megfelelő tisztítószerek kiválasztása kulcsfontosságú, mivel különböző típusú szennyeződések eltávolítására lehet szükség. Például zsíros lerakódások, ételmaradékok vagy egyéb makacs szennyeződések. A tisztítószerek általában felbontják a szennyeződéseket, amelyek így könnyebben eltávolíthatók a felületről. E lépés során gyakran használnak meleg vizet és mikroszálas kendőket, amelyek hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket anélkül, hogy kárt tennének a felületben​. Mi is szeretjük a mikroszálas kendőket, mert ha jó minőségűek, csodásan lehet velük bármilyen felületet takarítani.

Öblítés

aranylépés

A 4 Aranylépés harmadik lépése az összes tisztítószer és szennyeződés leöblítése a felületekről. Ez a lépés különösen fontos, mert biztosítja, hogy a fertőtlenítőszer közvetlenül érintkezzen a tiszta felülettel, maximalizálva annak hatékonyságát. Az öblítés során eltávolítják a tisztítószerek maradványait és az oldott szennyeződéseket. Ezenkívül az öblítés segít megakadályozni a tisztítószerek és a fertőtlenítőszerek közötti esetleges kémiai reakciókat, amelyek csökkenthetik a fertőtlenítőszer hatékonyságát. Az öblítést általában tiszta vízzel végzik, és fontos, hogy a felület teljesen megszáradjon, mielőtt a fertőtlenítést elkezdenénk.

Fertőtlenítés, a 4 Aranylépés befejező mozzanata

Az Aranylépés utolsó lépés a felület fertőtlenítése, amely során a fertőtlenítőszer elpusztítja a megmaradt mikroorganizmusokat. A fertőtlenítőszer alkalmazásakor biztosítani kell, hogy az elegendő ideig hathasson, tehát ki kell várni a behatási időt. Ez általában a termék címkéjén szerepel, de nem hiába szakmunka a takarítás, no! A fertőtlenítés különösen fontos a magas kockázatú területeken, például kórházakban, élelmiszer-feldolgozó üzemekben és óvodákban, ahol a fertőzés terjedésének megakadályozása kiemelt fontosságú.

Ez a négy lépés, amit nevezhetünk Aranylépésnek is teljesen logikus lefolyása egy észszerű takarításnak. Ha így járunk el, azzal biztosítjuk a maximális higiéniai szintet, különösen olyan helyeken, mint az élelmiszeripari üzemek, kórházak és óvodák, ahol a tisztaság és a biztonság kiemelten fontos. Az eljárás segít megelőzni a keresztfertőzéseket és biztosítja, hogy a tisztítószerek és fertőtlenítőszerek a lehető leghatékonyabban működjenek. Az ilyen szintű tisztítás és fertőtlenítés nemcsak a fertőzések terjedését csökkenti, hanem hozzájárul a biztonságosabb és egészségesebb környezet fenntartásához is​.